hosszú és finom

2018.09.09. 13:22

Megsütötték Erdély leghosszabb kürtőskalácsát

Tizenhárman tekerték az ötven kürtősnek megfelelő óriáskürtőst, amely 13 perc alatt készült el, majd szétosztották a jelenlévők között.

A farkaslakai Kovács Kalács csapata nyerte szombaton az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 címet a 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, ahol megsütötték Erdély leghosszabb kürtőskalácsát is – írja a Székelyföld.ma erdélyi magyar portál.

A Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett gasztro-turisztikai fesztivál szombati napján hagyományosan elkészített, cukormázas kürtőskalácsok versenyeztek, a megmérettetésre 17 csapat nevezett be. A fesztivál második napja színes programot kínált, elkészült Erdély leghosszabb kürtőse, a gyerekfoglalkozásokon több mint száz kürtőssütő kismestert avattak, a ropogós kürtőskalácsoknak és egyéb finomságoknak köszönhetően egész nap teltházzal zajlott a rendezvény.

Az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 címet elnyerő farkaslakai Kovács Kalács tulajdonosa, Kovács István elmondta, több mint 13 évvel ezelőtt kezdtek el ezzel foglalkozni, közel negyven személyt foglalkoztatnak. Sikerük titka a jó csapatszellem. A nyertes csapat a Gyermelyi jóvoltából 720 kilogramm finomlisztet nyert és egyedüli székelyföldi csapatként részt vehet a budapesti Kürtőskalács Fesztiválon. Ugyanakkor a szervezők az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 cím feliratú matricákat is biztosítanak a nyertesnek.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.260585271255323&type=1&l=d425cb1521

A farkaslakai Kovács Kalács nevéhez kötődik Erdély leghosszabb kürtőskalácsának elkészítése is, első alkalommal a tavalyi kürtőskalács fesztiválon sütöttek óriáskürtőst. Idén a Diószegi Pékséggel partnerségben sütötték meg Sepsiszentgyörgy főterén a 13 kilogramm lisztből készült, 13 méter és 5 centiméter hosszú kürtőskalácsot, 13-an tekerték az ötven kürtősnek megfelelő óriáskürtőst, amely 13 perc alatt készült el, és amelyet szétosztottak a jelenlévők között.

Borítókép: A győztes csapa és a rekorder kürtőskalács egy szakasza

Kürtőskalács – Édes ízek Fesztiválja Facebook-oldala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!