11°
14°
12°

Megszületett a döntés a híres majomszelfiperben

Két év után került pont az ügy végére.

Megnyerte a brit fotós a két éve húzódó szerzői jogi pert a majomszelfi ügyében: egy amerikai bíróság a fotósnak adott igazat, aki viszont önként lemondott a fotóval kapcsolatos jövőbeni bevételei negyedéről a fényképezőgépével véletlenül magát lefotózó makákó javára.

David Slatert a PETA nemzetközi állatvédő szervezet perelte be, szerintük ugyanis a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár – idézte fel az esetet a BBC News keddi beszámolója.

A per hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság pontot tett az ügy végére. Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog, Slater azonban úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik „a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről”.

A brit fotós 2011-ben készített fotósorozatot Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt, ami úgy született, hogy a majom az őserdőben felkapta egy gépét és véletlenül készített magáról pár vigyorgó szelfit, amelyek nagy sikert arattak világszerte.

A PETA a perben megpróbálta elérni az állatok alapvető jogainak kiszélesítését, Slater viszont hangsúlyozta, hogy túl sok energiája ment el a pereskedésre, holott ő maga is állatvédő, és képeivel segített az Indonéziában élő állatoknak.

A Naruto vs. David Slater-ügyben egyébként a szelfiző majom azonosítása is vita tárgyává vált, mivel a PETA a Naruto nevű nőstényként hivatkozott a fényképező állatra, míg Slater azt állította, hogy a képet egy hím készítette.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Mezőtúrnál halálra gázolt egy gyalogost a vonat
2
Frontális baleset történt a 4-esen, ketten meghaltak
3
Vízilabda BL: a mezőny és a döntő létszámát is növelik
4
Halálos baleset: mezőgazdasági vontatónak ütközött a motoros
5
Halálos karambol történt Abonynál
befektetés a jövőbe
Régen látott mértékű fejlesztés zajlik az oktatásban
oktatás / 1 órája
Iskolák fenntartását vette át az egyház Tolnában
Bonyhádon és Madocsán egy-egy általános iskola fenntartását vette át szeptember elsejétől az evangélikus és a református egyház, az önkormányzatok is támogatták a fenntartóváltást.
Gyász
EMLÉKEZÉS ,,Az élet múlik, de akit szeretünk, arra életünk végéig könnyes szemmel emlékezünk." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk drága feleségemre, édesanyámra, nagymamánkra és dédmamánkra KREPELKA GÉZÁNÉ halálának 10. évforulóján. Szerető családja
EMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk DR. CSIFFÓ GYÖRGY agrármérnök-tanár 1932-1999 halálának 18. évfordulójára. Szerető családja
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SOLTI ISTVÁNNÉ (született: Szita Klára) 85 éves korában örökre megpihent. Búcsúztatása 2017. szeptember 26-án 13.00 órakor lesz a szolnoki Kőrösi úti temető ravatalozójában. A gyászoló család
menekültkérdés / 1 órája
A kvóták nem oldják meg a menekültválságot
CSERKESZŐLŐ / 1 órája
Közmunkások is elutazhattak Szlovákiába: „Azt se tudtam, mi az a „külföld”.”
rendez-vous / 2 órája
Volkswagen, szeretem!
Ragyogás / 3 órája
70 éves a horrorregények királya
SZOLNOK / 12 órája
Lelkisegély-szolgálat: az eddigi leghosszabb hívás öngyilkossággal függött össze
nem fenékig tejfel / 13 órája
Szomorú ok miatt válna meg Michelin-csillagaitól a sztárséf