a múlt egy darabja

2018.05.09. 15:55

Megtalálták II. Ramszesz tábornokának sírját Szakkarában

Az egyiptomi kormány a lelet jelentőségén túl abban bízik, hogy fellendül a hét évvel ezelőtti politikai válság miatt visszaesett turizmus is.

An Egyptian archaeologist restores the wall inside one of two 3,000 year old tombs of senior pharaonic generals that were discovered in the famed Saqqara necropolis by the Cairo University archeology team, some 20 kilometres south of Cairo on May 8, 2014. Antiquities Minister Mohamed Ibrahim told reporters at the site that the burial in Saqqara confirmed that Memphis remained important in the New Kingdom, which lasted until 1070 BC.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: KHALED DESOUKI

Az egyiptomi régészeti miniszter közleménye szerint a régészek egy „Iwrhya” nevű hadvezér síremlékét találták meg az ásatáson, amely az ókori egyiptomi Újbirodalom nekropoliszában folyik.

A sír teljes feltárása tovább tart, de máris számos olyan tárgyi emléket találtak, amelyek igazolják, hogy az eltemetett és családja magas státuszt töltött be.

II. Ramszesz több mint 3000 évvel ezelőtt, húszas évei elején került a trónra a XIX. dinasztia 3. fáraójaként. Uralkodása alatt hódításaival jelentősen megnövelte az ország területét, keleten egészen Szíriáig, délen pedig a mai Szudánig is eljutott.

Az egyiptomi kormány reméli, hogy az új régészeti feltárások elősegítik a 2011-es politikai válság és felkelés miatt visszaesett idegenforgalom felpezsdülését.

Borítókép: Illusztráció/egyiptomi régész dolgozik

Forrás: AFP/Khaled Desouki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!