Szomjúság

2019.04.04. 14:42

Milliárdok maradnak ivóvíz nélkül szerte a világon

Nemrégiben, a víz világnapjával kapcsolatban újra fókuszba került bolygónk talán legnagyobb kérdése, vagyis az, hogy lesz-e megfelelő mennyiségű tiszta édesvíz az emberiség hosszú távú fennmaradásához. Az úgynevezett vízháborúkról már nemcsak sci-fi regényekben írnak, hanem biztonságpolitikai szakértők szerint ezek javában zajlanak is.

A boy with cerebral palsy drinks water with the help of a volunteer at Home of Happiness for children with disabilities in Lusaka, Zambia on Thursday, June 30, 2016. Home of Happiness is an orphanage center founded in 2015 by Bernadetta Mindeo. There are 62 children in the center, 25 of them live in the Home of Happiness permanently. Twenty volunteers take care of boys and girls with different kinds of disabilities. The House of Happiness is situated in two rooms building without any facilities. Volunteers prepare food on fire, wash children’s clothes outside. (Photo by Oleksandr Rupeta/NurPhoto)

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Oleksandr Rupeta

A becslések szerint 2050-re ötmilliárd ember szenvedhet a vízhiány­tól, és rengetegen útnak indulhatnak, akár Európa felé is – figyelmeztet cikkében a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi száma.

„A Földön 2,1 milliárd ember nem jut elegendő tiszta vízhez. Minden percben meghal egy újszülött a tiszta víz és a nem higiénikus környezet miatt. Minden második percben egy öt év alatti gyermek is életét veszti olyan betegségben, amelyet a piszkos víz fogyasztása okozott”

– mindez csak néhány a Water Aid segélyszervezet ijesztő statisztikái közül.

Nem csak Afrika gondja

Ha vízhiányról van szó, hajlamosak vagyunk tőlünk távoli afrikai országokra gondolni, és a problémát is távolinak érezzük. Tény, hogy ez a kontinens van jelenleg a legrosszabb helyzetben – egyes afrikai országokban harminc százalék alatt van a lakosság ivóvíz-ellátottsága, míg Európában ez 96 százalék.

A vízhiány azonban nem csak a fejlődő világban okoz gondot. Kaliforniában például nyaranta tilos locsolni, és a magas vízdíjak miatt a zuhanyzással is spórolnia kell a lakosságnak. De Európában is jelentkezik a probléma. Londont már a világ a vízhiánynak leginkább kitett nyolc városa közé sorolják az előrejelzések.

Hogy valójában mivel gazdálkodhatunk, azt több tényező is befolyásolja:

  • a lakosság növekedő száma mellett
  • a víztisztaság,
  • az újrahasznosítás mértéke és persze
  • az egyre fejlődő technológiák is.
  • Bolygónk legnagyobb részét víz borítja, ám a felszíni vizek 96 és fél százalékát az óceánok teszik ki, az édesvíz aránya mindössze három százalék. Az édesvízkészleteknek döntő részét – mintegy 68,7 százalékát – pedig a jéghegyek, a gleccserek, illetve a hóréteg rejti magában, a talajban csak harminc százaléka található.

    Az elmúlt 150 évben a Föld népessége közel megtízszereződött, a mai 7,6 milliárd fő 2050-re elérheti a 9,8 mil­liárdot. 2050-re ötmilliárd ember nem jut majd megfelelő ivóvízhez, ami a Föld népességének felét jelenti majd.

    Van remény

    A megfelelő vízellátottság hiánya miatt 2000 és 2009 között 94, 2010 és 2018 között pedig 263 fegyveres konfliktus zajlott világszerte, derül ki egy, az Európai Bizottságnak készült jelentésből. Az előrejelzések szerint a következő ötven-száz év során ezen konfliktusok 75-95 százalékkal növekedhetnek. A tanulmány kiemeli: a szárazságnak leginkább kitett régiók a Nílus vidéke, a Gangesz és a Brahmaputra vidéke, az Indus, a Tigris és az Eufrátesz, valamint a Colorado folyó környéke.

    A kétségbeejtő becslések mellett ugyanakkor látható egy reménysugár is: komoly fejlesztések folynak a fenntartható rendszerek kiépítésére, egyre több az egyéni mellett a regionális kezdeményezés. Talán a legjobb – már létező – példa Izrael lehet: a vízhiánnyal küzdő ország évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet a kérdésre, komoly fejlesztésekkel.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!