halálos sport

2019.01.21. 17:00

Nagy vihart kavart az indiai bikaviadal

A dél-indiai, úgynevezett „bikaszelídítő” versenyt egyszer már betiltották állatvédők kérésére, de a kormány két éve újra engedélyezte.

Forrás: AFP

Fotó: Arun Sankar

A tamil nyelven jallikattunak nevezett sportot állatvédő aktivisták kezdeményezésére 2014-ben betiltotta az indiai legfelsőbb bíróság, mivel úgy találta, hogy állatkínzásnak vannak kitéve a bikák. Az állam kormányzata azonban a helyiek tiltakozásainak hatására 2017-ben feloldotta a tilalmat.

A hagyományos sportnak számító jallikattu szezonja január 14-én kezdődött a délkelet-indiai Tamilnádu államban. A vasárnap tartott, rekordméretű eseménynek szánt versenyen, amelyet állami vezetők nyitottak meg, 1353 bika, több mint 500 „szelídítő” és 27 ezer néző vett részt.

A két halálos áldozat a nézők közül került ki. A sebesültek között 12 „szelídítő” és 29 néző volt, tizenhárman súlyos sérüléseket szenvedtek.

A jallikattu hagyománya hasonlít a spanyol bikaviadalokéhoz, a tamil újév aratási ünnepe, a pongál idején tartják. A bikát egy nyílt területen elengedik, és a verseny résztvevői a szarvánál fogva próbálják „megszelídíteni”. A győztes pénzjutalmat, aranyérméket és más díjakat kap.

Állatvédő aktivisták régóta ellenzik a versenyt, amelyen a bikák és az emberek is rendszeresen megsérülnek. Az állatvédők szerint ráadásul a bikáknak gyakran adnak alkoholt és csiliport szórnak rájuk, hogy reakcióra bírják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!