távlatok

2018.01.06. 16:22

Nem csupán álom az érző bionikus kéz

Olaszországban már sikerrel teszteltek egy tapintást érzékelő szerkezetet.

Sikerrel teszteltek egy tapintást érzékelő bionikus kezet Olaszországban egy nő segítségével, aki 25 éve autóbalesetben vesztette el bal kezét.

„Szinte olyan, mintha újra visszakaptam volna a kezem”

- mondta Almerina Mascarello, aki egy fél éven keresztül tesztelte a nemzetközi tudóscsoport által kifejlesztett bionikus kezet, az első olyan, laboratóriumon kívül is viselhető művégtagot, amely érezni képes.

A kutatók 2014-ben alkották meg a bionikus kezet, ám annak érzékelő és számítógépes tartozékai túl nagyok voltak ahhoz, hogy ki lehessen vinni őket a laboratóriumból. Azóta sikerült a teljes szerkezetet egy hátizsákban elhelyezni, így hordozhatóvá vált.

A 3D-s nyomtatóval készített bionikus kéz automatikusan képes felismerni és megfogni tárgyakat.

A nemzetközi kutatócsoportban mérnökök, idegtudósok, sebészek, elektronikai és robotikai szakemberek dolgoztak Olaszországból, Svájcból és Németországból.

A bionikus kéz érzékelői felismerik, hogy egy tárgy puha vagy kemény. Ezeket az észleléseket a hátizsákban lévő számítógéphez küldik, amely a jeleket az agy számára felfogható információvá alakítja át. Az információ azoknak az apró elektródáknak a segítségével jut el Almerina agyához, amelyeket felkarjának idegeihez ültettek be.

A bionikus kéz kipróbálásakor Almerina szemét eltakarták, hogy ne lásson, de úgy is képes volt megmondani, hogy puha vagy kemény tárgyat fog.

„Az érzés olyan spontán, mintha az igazi kezem volna, végre képes voltam olyasmiket is csinálni, amiket korábban nehéz volt, mint az öltözködés vagy a cipő felhúzása, csupa hétköznapi, de fontos dolog, amitől az ember ismét épnek érzi magát”

- mondta el a nő.

A projektben résztvevő Silvestro Micera professzor megjegyezte, hogy a kutatások egyre közelebb visznek az olyan, sci-fikben látott dolgokhoz, mint Luke Skywalker bionikus keze a Star Warsból: egy mindenre alkalmas, teljesen természetes, érzékelőkkel ellátott protézis, amely olyan, mint az emberi kéz.

Almerina fél évig tesztelte magánál a bionikus végtagot, de vissza kellett adnia, mivel ez még csak a prototípus. A tudósok most azon dolgoznak, hogy miniatürizálják a technológiát, és úgy kerüljön majd forgalomba az érzékelni képes bionikus kéz, amit Almerina természetesen szeretne megkapni.

Borítókép: Public Domain Pictures

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!