védelem és megőrzés

2019.03.13. 16:00

Nem várt helyről kaphatnak segítséget a pörölycápák

Kutatók „pörölycápa-óvodát” találtak a Galápagos-szigetek partjainak közelében, ami sokat segíthet a veszélyeztetett faj megfigyelésében.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Matt9122

Eduardo Espinosa, a projekt vezetője elmondta, hogy 20 fiatal pörölycápára bukkantak Santa Cruz szigetének mentén, ezek közül ötre sikerült jeladót rögzíteni.

„Az a terület, ahol a fiatal állatok életük első két-három évét töltik, nagyon fontos nemcsak a Galápagos-szigetek számára, hanem világszinten is, mivel reményt ad a faj védelmére és megőrzésére” – mondta el a szakértő.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a pörölycápákat veszélyeztetett fajként tartja számon, miután egyedszámuk az egész világon erőteljesen lecsökkent az elmúlt években. Sebezhetőségük oka az, hogy viszonylag ritkán szaporodnak, valamint gyakran akadnak bele a halászhálókba, uszonyuk pedig keresett árucikk az ázsiai piacon.

Alex Harn, a San Franciscó-i Egyetem kutatójának véleménye szerint a cápák valószínűleg a kontinens partvidékéhez közeli vizekben hozzák világra utódaikat, így a szigetek menti „óvoda” a kutatások új útját nyitja meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!