hurrikánszezon

2021.09.02. 11:36

New Yorkban rendkívüli állapotot hirdettek Ida miatt

New York városban és New York államban is rendkívüli állapotot hirdettek a szokatlanul heves esőzéseket követő áradások miatt csütörtökre virradóra.

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 1: People out in the street during heavy rain and storm at Times Square in New York City, United States on September 1, 2021. Hurricane Ida made landfall in Louisiana on Sunday as a devastating Category 4 hurricane, bringing with it mass flooding and damage. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Tayfun Coskun

A szélsőséges időjárás a nagy pusztítást okozó Ida hurrikán következménye, amely trópusi viharrá szelídülve haladt át az Egyesült Államok északkeleti részén szerda éjszaka.

A New York állam kormányzója, Kathy Hochul a Twitteren azt írta: a döntésnek köszönhetően elérhetővé válik a szövetségi segély a rászorulók számára.

– Megtettünk minden óvintézkedést, mozgósítottuk erőforrásainkat, hogy felkészülten várjuk az eseményeket a terepen, de az anyatermészet azt tesz, amit akar, és ma éjjel tombolt dühében – mondta Hochul a CNN amerikai hírtelevíziónak.

A kormányzó azt kérte a lakosoktól, hogy halasszák el a nem sürgős utazásokat.

New York városában lezárták a metróvonalakat, miután a lépcsők vízeséssé alakultak át, és az alagutak mennyezetéről is folyt a víz. Az amerikai meteorológia szolgálat először adott ki riasztás villámárvizek miatt a kilencmillió lakosú metropoliszra, miután

egy óra alatt 76,2 mm eső zúdult a nagyvárosra.

New York polgármestere, Bill de Blasio a közösségi médiában figyelmeztette a veszélyes helyzetre a lakosságot. A polgármester helyi idő szerint hajnali ötig megtiltotta a szárazföldi közlekedést a nagyvárosban, miután

számos autóst ki kellett menteni az elárasztott utakról.

A szomszédos New Jersey államot vezető Phil Murphy is rendkívüli állapotot hirdetett szerda éjszaka, miután az államban tornádó pusztított. Newark nemzetközi repülőterén minden járatot töröltek, és a vasúti közlekedést is felfüggesztették a térségben.

Az Ida négyes kategóriájú hurrikánként érte el Louisianát vasárnap, és végigpusztította az államot, mielőtt trópusi viharrá szelídült volna.

Borítókép: Felhőszakadás a Times Square-en New York-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!