Járvány

2021.10.21. 15:00

November elején megkezdhetik az Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását

November elején megkezdhetik az Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a Fehér Ház egészségügyi szakemberei.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tervek szerint a körülbelül 28 millió gyermek beoltását azonnal megkezdik, amint az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyt ad a csökkentett adagú Pfizer-BioNTech vakcina sürgősségi felhasználására az 5 és 11 év közötti gyermekek körében. A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció szerint ez november első hetében megtörténhet.

A Pfizer október első hetében nyújtotta be az FDA-hoz az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett koronavírus elleni vakcina sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet tanácsadó bizottsága előreláthatólag jövő kedden ülésezik, hogy megvitassa a vakcinával kapcsolatos kérelmet. A szervezet már korábban közölte, hogy gyorsan el akarják végezni a beadvány vizsgálatát.

„Ez stratégia kulcsfontosságú, hogy csökkenteni tudjuk a vírus hatását az Egyesült Államokban” – mondta szerdán Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója. A szakember ismertetett egy friss tanulmányt is, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyermekek ugyanolyan könnyen tovább adják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. „Ha be tudjuk oltani a 28 millió gyermek túlnyomó részét, úgy gondolom, hogy ez nagy szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében” – tette hozzá Fauci.

A Fehér Ház szakértői arról is beszámoltak, hogy már beszerezték a szükséges mennyiségű oltást a gyermekek számára, és azt tervezik, hogy a speciálisan csomagolt gyermekvakcinát több mint 25 000 gyermek- és felnőtt orvosi rendelőben, kórházban, gyógyszertárban, közösségi egészségügyi központban, valamint iskolában teszik elérhetővé. Ezen kívül – mint mondták – egy felvilágosító kampányt is terveznek, amelynek keretében tájékoztatnák a szülőket.

Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője szerdán arról számolt be, hogy – amennyiben a vakcina megkapja a jóváhagyást – az első héten 15 millió adagot osztanak szét. A kormány tervei szerint egy képlet alapján osztják el az oltásokat a különböző államok között, attól függően, hogy mennyi 5 és 11 év közötti gyermek él az adott területen.

Az egészségügyi szakemberek nem számítanak arra, hogy a családok már az engedélyezést követő első héten beoltatják gyermekeiket. Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban a szülők körülbelül 30-35 százaléka szeretné, ha gyermeküket azonnal immunizálnák.

Az Egyesült Államokban körülbelül 219 millió 12 éves vagy annál idősebb állampolgár, vagyis a teljes lakosság 66 százaléka kapott koronavírus elleni védőoltást. Csaknem 190 millióan a védettséghez szükséges összes oltást megkapták.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!