a vöröslistás

2017.10.13. 18:23

Nyolc év börtönt kapott a „korrupt királynő”

Kína egyik legkeresettebb bűnözője volt.

(161116) -- BEIJING, Nov. 16, 2016 (Xinhua) -- Yang Xiuzhu (C) is escorted at Beijing Capital International Airport in Beijing, capital of China, Nov. 16, 2016. China's most wanted fugitive Yang Xiuzhu, who had been on the run for 13 years, returned to China Wednesday and turned herself in to the authorities, according to the Communist Party of China's disciplinary watchdog. (Xinhua/Yin Gang)(mcg)

Első fokon kenőpénz elfogadásának és sikkasztásnak a vádjával egy kelet-kínai bíróság Jang Hsziu-csut, aki több mint 13 éven át volt a legkeresettebb kínai szökevény – jelentette az állami média pénteken az MTI-nek.

A bíróság ezenkívül 800 ezer jüanos (31,6 millió forintos) pénzbüntetést rótt ki Jangra, továbbá elrendelte illegálisan szerzett, 26,4 millió jüannyi (több mint egymilliárd forintnyi) értékű javainak elkobzását.

A kelet-kínai Csöcsiang tartomány székhelyén, Hangcsou népbíróságán tartott tárgyaláson Jang elismerte bűnösségét és nem élt a fellebbezés jogával. A bíróság Jangnak az eredetileg kiszabni szándékozott büntetését arra hivatkozva csökkentette, hogy a nő önként adta fel magát és beismerte bűneit.

Jang 1995 és 1998 között a kelet-kínai Vencsou város alpolgármestere, később építésügyi hivatalának igazgatóhelyettese volt. A szülőhelyén „korrupt királynőnek” nevezett Jang 1996-ban ötemeletes épületet vásárolt 5 millió dollárért (akkori értékén 1,4 milliárd forintért) a New York-i Manhattanben.

A kínai hatóságok 40 millió dolláros (10,4 milliárd forintos) sikkasztás gyanújával vizsgálódni kezdtek ellene, ezért Jang 2003-ban elhagyta Kínát. Hongkong, Szingapúr, Franciaország, Hollandia és Olaszország után végül 2014-ben az Egyesült Államokban telepedett le, ahol a következő évben menedékkérelmet nyújtott be. Az amerikai hatóságok nem adtak neki menekültstátuszt, sőt – együttműködve a kínai hatóságokkal – befagyasztották vagyonát. Tavaly novemberben önként feladta magát a kínai hatóságoknak.

Jang a legkeresettebb kínai szökevény volt az Interpol 2015-ös vörös listáján.

Borítókép: Jang Hsziu-csut rendőrök kísérik 2016 november 16-án

AFP / YIN GANG / XINHUA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!