nekik lehet?

2021.03.21. 15:20

Példátlan diszkrimináció: a muszlim szupermarket nem vesz fel női dolgozókat

Nagy vitát kavart egy hamarosan megnyíló muszlim áruház álláshirdetése, melyben kiemelték, hogy nők ne jelentkezzenek a munkára, holott a Munka Törvénykönyve tiltja a nemi és vallási alapon történő megkülönböztetést.

Forrás: Shutterstock

Hatalmas felháborodást keltett a Franciaország délkeleti részén lévő településen, Perpignan-ban egy hamarosan megnyíló muszlim szupermarket álláshirdetése – számolt be róla a V4NA Hírügynökség. Ezt egy Facebook-csoportban tették közzé, és nyíltan leírták benne, hogy a meghirdetett pénztárosi és árufeltöltői munkára nők jelentkezését nem fogadják el.

Az Ibrahim market elnevezésű üzlet hirdetéséből – melyben hemzsegnek a nyelvtani és helyesírási hibák – kiderül, hogy öt muszlim vallású személyt keresnek a meghirdetett állások betöltésére, továbbá azt is leírták, hogy amennyiben sikerül megnyitniuk a Ramadán előtt, akkor a dolgozók beosztását az ünnephez igazítják majd.

Ezen kívül azt is megtudhatjuk a hirdetésből, hogy előnyben részesítik a megváltozott munkaképességű jelentkezőket és azokat, akik már huzamosabb ideje munkanélküliek és úgynevezett aktív szolidaritási jövedelemben részesülnek. Az aktív szolidaritási jövedelem egy olyan kiegészítő állami juttatás, melyet az alacsony jövedelmű személyek igényelhetnek Franciaországban a munkanélküli segély megszűnését követően.

A hirdetésre felfigyelt Perpignan polgármestere, Louis Aliot is, aki szintén a közösségi oldalon reagált, leírva, hogy az általa vezetett városban nem fogják eltűrni ezt a kirekesztést, felszólította továbbá a kormányt, hogy

beszéd helyett cselekedjenek végre és vessenek véget az ilyen elfogadhatatlan diszkriminációnak.

A Facebook csoport nem sokkal a megjelenését követően törölte a hirdetést és azonnali mentegetőzésbe kezdtek. Az adminok elnézést kértek azoktól, akiket megsértett a hirdetés tartalma, melyet saját bevallásuk szerint gyorsan átfutottak és közzétettek, anélkül, hogy ellenőrizték volna a benne lévő tartalmat. Hozzátették továbbá, hogy az a céljuk, hogy mindenkit segítsenek, a muszlimokat és a nem muszlimokat egyaránt.

A történtekről beszámoló L'Indépendant nevű regionális napilap azonban felhívja rá a figyelmet, hogy a hirdetés, azon túl, hogy nyíltan diszkriminatív, törvénysértő is, ugyanis a francia Munka Törvénykönyve L.1132-1-es cikke egyértelműen kimondja, hogy a cégeknél történő munkaerő felvétel esetén tilos a nemi vagy vallási alapon történő bárminemű megkülönböztetés.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!