Őskőkori szobor

2020.06.11. 16:07

Rábukkantak a legrégibb ismert kínai műalkotásra

Egy 13 ezer 500 éves, megégett állatcsontból faragott madárfigura a legrégibb ismert kínai műalkotás – közölte szerdán egy soknemzetiségű kutatócsapat a Plos One című tudományos folyóiratban.

Forrás: Shutterstock

A publikáció szerint a madárszobrocskát egy lingcsingi régészeti lelőhelyen, a kínai Honan tartományban találták 2008 és 2013 között zajló ásatások során.

A késő paleolitikumból (késő őskőkorszakból) származó, és valószínűleg 13 ezer 500 éves faragvány felfedezése azt jelenti, hogy Kelet-Ázsiában az eddig véltnél több mint 8500 évvel korábbra vezethető vissza az állatszobrok és -ábrázolások kezdete írják a CNRS francia állami kutatóintézet-hálózat, a bordeaux-i, a santungi és a bergeni egyetem, valamint az izraeli Weizman Tudományos Intézet kutatói.

A kutatók szerint a figura az egyetlen ismert, állatot emelvényen ábrázoló őskőkori szobor stilisztikai és technikai sajátosságai egy, a Nyugat-Európában és Szibériában ismertektől eltérő, önálló művészeti hagyományra utalnak.

A kutatók szerint az apró madarat kőeszközökkel faragták ki négyféle szobrászati módszerrel (dörzsölés, vájás, karcolás és vésés). Szerintük ez a legrégebbi ismert háromdimenziós műalkotás Kínából, sőt egész Kelet-Ázsiából.

A leírás szerint a mindössze 1,5 centiméteres, egy énekesmadarat ábrázoló szobrocska egy jégkorszaki vadászó-gyűjtögető kultúra terméke. Egy nem azonosítható emlősállat csontjából faragták. A tanulmány szerint a madárkát olyan nagy hozzáértéssel készítették, hogy aprócska farka pont eléggé túlméretezett ahhoz, hogy a szobrocska ne bukjon előre.

Régészek tavaly 115 ezer évvel ezelőtti időkre visszanyúló vésett csontmaradványok felfedezését jelentették be ugyanezen a régészeti lelőhelyen, azokat a modern emberi megismerés korai indikátorának, az információrögzítés és -továbbítás eszközének nevezték.

Az emberiség ismert legrégebbi háromdimenziós faragványai 40 ezer évvel ezelőtt készültek mamutagyarból a mai Németország déli részén.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!