vadvédelem

2021.08.04. 09:30

Regenerálódott a queenslandi krokodilpopuláció

Lassan, de sikerült regenerálódniuk a krokodilpopulációknak az északkelet-ausztráliai Queensland államban, ahol néhány évtizeddel ezelőtt a kihalás szélére kerültek a ragadozók vadászatuk miatt.

Twenty four foot saltwater crocodile (Crocodilus porosus), Hartleys Creek, Queensland, Australia, Pacific (Photo by Ian Griffiths / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)

Forrás: AFP / Robert Harding Heritage / robertharding

Fotó: Ian Griffiths

A queenslandi környezetügyi és tudományos minisztérium vadvédelmi programkoordinátora, Matt Brien és csapata három éven át tanulmányozta a krokodilokat az állam területén és eredményeik szerint

a hüllők száma ma már nagyjából 30 ezerre tehető.

A legnagyobb populációnak a messze északon fekvő York-félsziget ad otthont.

„A populáció regenerálódása viszonylag lassan és erősen ingadozva zajlott azóta, hogy a bőrükért leölt bordás krokodilok szabályozatlan vadászatát betiltották az 1970-es években”

- mondta Brien.

A szakember szerint ugyanakkor a több ezer kilométernyi folyórendszerre kiterjedő, helikopterről és csónakból végzett felmérések azt mutatták, hogy Queensland „krokodilbirodalmában” – az a terület, amelyet a krokodilok élőhelyének tekintenek -, csupán korlátozott fészkelőhelyük van a hüllőknek, ami azt jelenti, hogy a populáció mérete várhatóan nem fogja elérni a többi észak-ausztráliai régióban lévőkét.

Brien szerint a krokodilok átlagmérete is csökkent, ami valószínűleg azzal az állami programmal van összefüggésben, amelynek részeként az emberekre fenyegetést jelentő példányokat eltávolítják a vadonból.

2004 és 2019 között több mint 450 krokodilt költöztettek át állatkertekbe vagy krokodilfarmokra.

Queensland a következő négy évben 12 millió ausztrál dollárral (2,6 milliárd forint) támogatja a krokodilpopulációk kezelését és a már futó Croc Wise elnevezésű közbiztonsági kampányt, amely a krokodilok lakta területeken fontos óvintézkedésekre hívja fel az emberek figyelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!