város a föld alatt

2018.05.09. 09:09

Róma földje egy második Pompejit rejt

De hiába: a városnak nincs pénze a feltárásra.

A man walks towards the restored "dei Fornai" (bakers) cubicle, during a visit after the restoration of the catacomb of Santa Domitilla, in central Rome, on May 30, 2017. / AFP PHOTO / Andreas Solaro

Az Olaszországban szenzációt keltő bejelentést hétfőn, egy játszótérépítési indítvány vitája közben tette Eleonora Ronchetti, az olasz főváros műemlékvédelmi főfelügyelője a városi közgyűlés ülésén.

Az Oppio-domb két másik magaslattal együtt alkotja Esquilinust, a legnagyobbat és legmagasabbat a hét domb közül, amelyekre az ókori Róma épült. Titus római császár (39-81) a Colosseummal szemben, az Oppio-domb délnyugati térségben építtetett fürdőket az amfiteátrum látogatói számára, s meglehet, hogy az i. sz. 80-ban átadott létesítmények végighúzódnak a domb alatt – emlékeztetett a műemlékvédelmi főfelügyelő.

A jelenleg park és sportpályák által fedett terület alatt egy egész Titus-korabeli városnegyedet lehetne feltárni, az ásatásokra azonban nincs pénz – mondta Ronchetti, aki szerint csak a régészeti lelőhely kiterjedését felmérő ásatásra több millió euró kellene.

A régészeti leletek feltételezett nagy mennyisége alapján egy második Pompejiről lehet beszélni

- tette hozzá.

Az illetékes emlékeztetett arra, hogy az Oppio-dombon folyó ásatásokat 1998-99-ben közbiztonsági okokból leállították, a felásott területet visszatemették. Akkoriban Öcalan kurd gerillavezér Rómában kért menedéket, és hívei az ásatások környékén táboroztak.

Borítókép: Katakomba Rómában

AFP PHOTO / Andreas Solaro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!