Szenzációs leletek

2020.08.28. 18:03

Római pincét tártak fel a régészek Komáromban (fotók)

Komáromi csatornázási munkákon az egykori Brigetio területén római pincét tártak fel a régészek, melyben egy épen maradt, női arcot ábrázoló falfestmény részletét találták – mondta el az MTI-nek az ELTE ókori régészeti tanszékének vezetője.

Régészek dolgoznak egy római kori pince feltárásán Komáromban, az egykori Brigetio területén 2020. augusztus 28-án.

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Bartus Dávid tájékoztatása szerint az előzetesen

a Kr. u. 2-3. századra keltezhető pince felett az ókorban valószínűleg nem állt építmény, viszont közvetlenül mellette díszes falfestményekkel és stukkókkal díszített épület húzódott.

A pince teteje még az ókorban beszakadt és a mellette álló épület vályogtégla falainak egy része a pincébe dőlt bele.

Az ásatás egyik legszebb lelete egy különlegesen épen maradt, női arcot ábrázoló falfestmény részlete.

Az épület tetejének maradványai alatt több kerámia tárolóedényt is találtak. A födém alól előkerült a helyiség ajtajának vas zárszerkezete, valamint a vakolatban megfigyelhetők a polcok felfüggesztéshez tartozó nyílások és födémhez tartozó gerendafészkek nyomai.

Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója elmondta, hogy a most megtalált pince már a negyedik hasonló föld alatti építmény az ókori Brigetióból. A helyszínt az ásatás után visszatemetik, a csatorna átvezetésénél megóvják az ókori falakat.

Bartus Dávid, az ELTE Régészettudományi Intézetének tanszékvezetője egy női arcot ábrázoló falfestményrészletet mutat, amit egy római kori pince feltárásán találtak Komáromban, az egykori Brigetio területén 2020. augusztus 28-án
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A római határ, a limes mentén fekvő Brigetio Komárom keleti városrésze, Szőny alatt található. A Kr. u. 100 körül felépített állandó kőtáborban állomásozott a Római Birodalom határait védő 30 légió egyike, a Legio I. Adiutrix. Az erődítmény vonzáskörzetében először katonaváros alakult ki, majd ettől 2-3 kilométerre a polgárváros létesült.

Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója egy római kori épület stukkótöredékét tisztítja meg, amit egy római kori pince feltárásán találtak Komáromban, az egykori Brigetio területén 2020. augusztus 28-án
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A régészek szerint Brigetio felépítését, szerkezetét, történetét Magyarországon Aquincuméval lehet összehasonlítani. Brigetio a Severusok alatt élte virágkorát a 2. század végén, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később már coloniaként említik.

Borítókép: régészek dolgoznak egy római kori pince feltárásán Komáromban, az egykori Brigetio területén 2020. augusztus 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!