Bálnavadászat

2017.08.29. 13:54

A Sea Shepherd nem bírja a japánok tempóját

Lefújta a japán bálnavadászhajók elleni idei tengeri hadjáratát a Sea Shepherd természetvédő szervezet, mert elmondása szerint nem bírják tartani a lépést a távol-keleti ország katonai és gazdasági erejével.

Sea Shepherd crew member Laurens De Groot hurls a bottle of butyric acid (rotten butter) at Japanese harpoon whaling ship, the Yushin Maru No. 1, as the Sea Shepherd helicopter flies overhead. The Yushin used water cannons to keep Sea Shepherd boats at bay in New Zealand territorial waters north of the Ross Sea off Antarctica on Monday, Feb. 2. 2009. Sea Shepherd engaged the ship, along with two other vessels from the Japanese whaling fleet - the Yushin Maru No. 3 and factory vessel, the Nisshin Maru, as part of Operation Musashi, its 2008-2009 campaign to end what it deems to be illegal whaling operations in Antarctic waters. (Photo by Adam Lau/Sea Shepherd Conservation Society)

Forrás: flickr.com

A szervezet több mint 12 éve harcol a Csendes-óceán déli részén folyó bálnavadászat ellen, és azt állítja, ez idő alatt bálnák ezreinek életét mentette meg, valamint sikerrel hívta fel a világ figyelmét a vérontásra.

Paul Watson, a szervezet alapítója szerint az általában Ausztráliából induló hajóik idén nem szállnak tengerre, mert a vadászat akadályozásához immár más stratégiákra és taktikákra van szükség. A Sea Shepherd új terveken dolgozik.

„Rájöttünk, hogy Japán katonai eszközöket alkalmaz, a Sea Shepherd hajóinak mozgását valós időben figyeli műholdak segítségével. És ha tudják, hogy adott pillanatban hol vannak a hajóink, akkor nagyon könnyen elkerülnek minket. Nem tudjuk felvenni a versenyt katonai szintű technológiájukkal” – jelentette ki közleményében Watson.

Hozzátette, hogy idén először Tokió is tervezi, hogy felvonultatja katonai erőit a bálnavadászok védelmére.

Paul Watson közleményében az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland szemére vetette, hogy nem nyújtanak elegendő segítséget, kiemelve Canberrát, amiért megakadályozza a Sea Shepherdet a tőketeremtésben azáltal, hogy megtagadja a szervezettől a karitatív státuszt.

Japán korábban a bíróság előtt követelte, hogy a szervezet függessze fel a bálnavadászat elleni akcióját, állításuk szerint a Sea Shepherd aktivistái tönkreteszik hajóikat, festékkel és bűzbombával zaklatják a legénységet. Az aktivisták szerint viszont a bálnavadászok kábító gránátokat dobnak rájuk és igyekeznek megrongálni hajóikat.

Ezekre az akciókra tökéletes példaként szolgálhat a népszerű amerikai sorozat, a South Park idevágó epizódja (13. évad, 11. rész). Íme egy kis kedvcsináló:

A japán halászati hatóságok közlése szerint tudomásul vették a Sea Shepherd közleményét. „Jelenleg azonban nem tudjuk, tényleg leállítják-e az akciót” – közölték.

Az 1977-ben alapított Sea Shepherd hírességek és más magánszemélyek adományaiból működik. Egy 1986-os nemzetközi moratóriummal összhangban Japán formálisan felhagyott a kereskedelmi célú bálnavadászattal, de állítólagos tudományos kutatások örve alatt folytatja azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!