gyakori itt

2020.11.26. 17:31

Száz delfin vetődött partra és pusztult el a Chatham-szigeteken

Az Új-Zéland keleti partjaitól nagyjából 800 kilométerre lévő szigetek távol vannak mindentől, ami nagyban nehezítette a mentőegységek munkáját.

A picture taken from the marine conservation organisation Sea Shepherd Conservation Society (SSCS)'s ship Sam Simon shows dolphins swimming on January 8, 2020, on the Gulf of Gascony sea, off the coasts of France. - The NGO Sea Shepherd patrols aboard of the Sam Simon, a former meteorological observation vessel in the Bay of Gascogne, southwestern France. The boat arrived on December 22, 2019 and will stay there until the end of February, 2020 for the second consecutive winter. Its goal? Put the spotlight on the accidental capture of dolphins by fishermen. (Photo by LOIC VENANCE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: LOIC VENANCE

Száz gömbölyűfejű és palackorrú delfin vetődött partra és pusztult el a távoli Chatham-szigeteken, Új-Zéland keleti partjaitól nagyjából 800 kilométerre – közölték szerdán a hatóságok.

Legtöbbjük még a hétvégén vetődött partra, a mentőegységek munkáját nehezítette, hogy a szigetek mindentől távol vannak.

A környezetvédelmi hatóság (DOC) közlése szerint 97 gömbölyűfejű delfin és három palackorrú delfin pusztult el a partra vetődés következtében. A mentőegységeket vasárnap értesítették az esetről.

„Akkor már csak 26 delfin volt életben, többségük nagyon gyengének tűnt. Őket elaltatták a kegyetlen tengeri körülmények miatt és mivel szinte biztosan nagy fehér cápák várták őket odakint, amelyeket egy ilyen tömeges partra vetődés mindig a környékre vonz” – mondta Jemma Welch, a DOC szakértője.

A tömeges partra vetődések meglehetősen gyakoriak a Catham-szigeteken, 1918-ban egyetlen ilyen eset során mintegy ezer állat pusztult el. Egyelőre a tengerbiológusok nem tudják, pontosan mi idézi elő ezeket.

Szeptember végén több száz delfin pusztult el Ausztrália partjainak sekély vizeiben a világ egyik legnagyobb tömeges delfinpusztulása során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!