Állatvédelem

2020.02.12. 12:53

Száznál is több állatfaj szorul azonnali segítségre Ausztráliában

Több mint száz állatfaj szorul azonnali segítségre Ausztráliában a természetes élőhelyeik jelentős részét elpusztító bozóttüzek miatt – közölte egy szakértői bizottság, amelynek jelentéséből az is kiderült, hogy a jelek szerint egyetlen állatfaj sem pusztult ki a természeti katasztrófa miatt.

Hét hónapos kölyökkoala anyjával és gondozójával a lisszaboni állatkertben 2020. február 7-én.

Forrás: MTI/EPA/Lusa

Fotó: José Sena Goulao

A testület, amelyet januárban hívott életre az ausztrál kormány a 2019-2020-as bozóttüzek hatásainak felmérésére, megállapította, hogy a szóban forgó 113 állatfaj többsége az élőhelyének legkevesebb 30 százalékát elvesztette.

Az eredmények szerint 13 madár-, 19 emlős-, 20 hüllő-, 17 béka-, 22 rák-, 17 hal- és 5 gerinctelen fajnak van szüksége azonnali segítségre a regenerálódáshoz.

A szakértők az alapján állították össze a listát, hogy az egyes fajok élőhelyeinek mekkora hányada válhatott a lángok martalékává, milyen állapotban volt a populációjuk a tüzek előtt, valamint fizikai, viselkedésbeli és ökológiai sajátosságaik alapján mennyire kerültek kiszolgáltatott helyzetbe a tüzek miatt.

A testület kedd este közzétett jelentéséből ugyanakkor kiderült, hogy

a jelek szerint egyetlen állatfaj sem pusztult ki a bozóttüzek miatt.

Néhány faj, köztük az ausztráliai Galápagos-szigetekként is emlegetett Kenguru-szigeten honos Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényes, valamint a barnafejű hollókakadu esetében azonban fokozottá vált a kihalás kockázata élőhelyeik jelentős mértékű megsemmisülése miatt. A Dél-Ausztrália szövetségi állam partjainak közelében fekvő sziget több mint egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt hónapokban.

A bizottság szerint

a koalák élőhelyeinek jelentős része is odaveszett a lángokban, és „sürgősségi beavatkozásra” van szükség a kis testű erszényesek regenerálódásának érdekében.

Különösen nagy aggodalomra ad okot, hogy a Kenguru-szigeti koalapopuláció csaknem 90 százaléka odaveszett a tüzekben. Ezt a populációt ugyanis egészséges egyedek alkották, míg Ausztrália sok területén a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídiával küzdenek a koalák.

A szakértők becslései szerint a szigeten nagyjából 60 ezer koala élt a bozóttüzek előtt, ám mostanra mindössze 5-10 ezer példány maradt.

A Kangaroo Island Wildlife Park munkatársa, Sam Mitchell szerint a park 600 koalát fogadott be, hogy megóvja őket a tüzektől, de mindössze 300 erszényes élte túl az elmúlt heteket.

A bozóttüzek több mint 12 millió hektárnyi területet perzseltek fel szeptember óta Ausztrália déli és keleti részén, legkevesebb 33 ember, több mint egymilliárd állat halálát okozva és mintegy 3 ezer otthont elpusztítva.

A szakértők a gyors helyszíni felmérést és az épen maradt területek megóvását jelölték meg a két legfontosabb feladatként annak érdekében, hogy menedéket lehessen biztosítani a megmaradt állatok számára.

Az ausztrál kormány 50 millió ausztrál dollárt (10,4 milliárd forint) különített el januárban a bozóttüzek által érintett térségek vadvilágának megóvására.

A szakértői bizottság jelentése nem tért ki a térség növényfajaira, mivel azok állapotának kiértékelése még mindig tart.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!