rekorder

2018.04.20. 17:18

Szekszárdon ültetik el a legöregebb szőlőtőke oltványát

A több mint 450 éves maribori tőkét a világ legidősebb szőlőjének tartják.

Slovenia, Lower Styria Region, Maribor, European Capital of Culture 2012, the old town, the oldest vine in the world 400 years old grows along the front of the House of Wine

Szekszárdon, a római katolikus plébánia udvarán ültetik el vasárnap a világ legősibb szőlőjeként számon tartott maribori tőke egy oltványát, amelyet a szlovén parlament elnöke adományozott Kövér László házelnöknek. A több mint 450 éves szőlőtőke hajtását Milan Brglez tavaly novemberi látogatásán adta át Kövér Lászlónak, aki a szekszárdi borvidéknek ajándékozta azt.

A világ legősibb szőlőtőkéjeként a Guinness-rekordok könyvében is jegyzett növény édes kékszőlő fajta,

szlovén nevén Modra Kavrica. Az 1970-es években Maribor egyik kerületében fellelt stara trta (öreg szőlő) oltványait világszerte több helyszínen, köztük a Vatikánban is elültették, egy vesszőjét a maribori önkormányzat 2012-ben a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon karának ajándékozta.

Mivel a tavalyi adományozás idején már késő volt elültetni a tőkehajtást, azt azóta egy télikertben gondozták – mondta Eszterbauer János, a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke az MTI-nek.

Egyébként a szekszárdi borvidék is bővelkedik öreg tőkékben, az ültetvényeken nem ritkák a 100-110 éves kadarkák

- tette hozzá.

A Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft. és a szekszárdi önkormányzat úgy döntött, hogy az eszmei értékkel bíró borvesszőnek a belvárosi plébánia udvarán lesz méltó helye.

A szőlő a tolnai megyeszékhely címerének egyik jelképe és a keresztény vallás fontos szimbóluma. A szőlőtő az Újszövetségben Krisztust jelképezi, és oltárképek gyakori motívuma – mondta Sümegi József, a pécsi egyházmegye diakónusa.

A szőlő római szarkofágokon is megjelenik, mint az örök élet jelképe, így kerülhetett rá a Szekszárdon 1845-ben fellelt, római eredetű ókeresztény szarkofágra, amely a Magyar Nemzeti Múzeumban látható.

Borítókép: A világ legidősebb szőlőtőkéje a szlovéniai Maribor városában.

AFP/ GUIZIOU FRANCK / HEMIS.FR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!