Kihasznált élővilág

2017.10.05. 11:19

Szelfiképek miatt pusztulhatnak el őshonos fajok

A turisták egyre több fotót készítenek Amazónia jellegzetes állataival, a nagy érdeklődés miatt azonban kegyetlenül bánnak az állatokkal az utazásszervezők – hívta fel a figyelmet a jelenségre a World Animal Protection állatvédő szervezet.

This handout picture released on October 4, 2017 by World Animal Protection shows a tourist taking a photo of a woman posing with a sloth in an unspecified location in Brazil on October 22, 2016. The craze for tourists taking selfies alongside wild animals then posting on Instagram is fueling cruel treatment of iconic species in the Amazon, activists warn. The charity World Animal Protection said in a report that Instagram has seen a 292 percent increase in wildlife selfies since 2014 around the world. Of these, more than 40 percent involved humans "hugging or inappropriately interacting with a wild animal." In the Brazilian Amazon city of Manaus 18 tour companies said they offered opportunities on 94 percent of trips to "hold and touch wild animals as photo props." Some animals are captured and often battered to make them perform for tourism businesses and survive as little as 6 months when this happens. / AFP PHOTO / World Animal Protection / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / World Animal Protection BYLINE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / WORLD ANIMAL PROTECTION

Fotó: Ho

A szervezet jelentésében azt írta, 2014 óta 292 százalékkal emelkedett a vadállatos szelfik száma az Istagramon az egész világon, ezek 40 százalékán az ember „helytelenül viselkedik az állattal”.

A jelentés szerint az állatokat foglyul ejtik, gyakran verik is a turistákat kiszolgáló üzletágban dolgozók.

„A színfalak mögött gyakran addig verik a foglyul ejtett vadakat, amíg nem engedelmeskednek, kicsi korukban elszakítják őket az anyjuktól és titokban mocskos, zsúfolt ketrecekben tartják. Rendszeresen csalétekkel etetik őket, ami hosszú távon károsan befolyásolja a viselkedésüket és az életmódjukat” – írta a szervezet.

A brazíliai Manaus városában például 18 utazásszervező cég közölte, hogy amazóniai ajánlataik 94 százaléka tartalmazza az állatokkal fényképezkedést.

A szelfik leggyakoribb állati szereplői az amazonasi folyamidelfin, a háromujjú lajhár, a kajmánfélék, a zöld anakonda és a mókusmajom.

„Jó okunk van azt hinni, hogy a szelfi céljára használt háromujjú lajhárok fél évnél tovább nem élik túl ezt a bánásmódot”

– olvasható a jelentésben.

Roberto Cabral, az Ibama brazil környezetvédelmi intézet koordinátora az AFP-nek elmondta, hogy szelfi céljára állatokat fogva tartani tilos. Bár a probléma az illegális állatkereskedelemhez képest „minimális”, arra kérte a turistákat, ne kövessék ezt a divatot.

AFP / WORLD ANIMAL PROTECTION / HO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!