Miss France

2021.10.20. 10:31

Szexizmus és diszkrimináció miatt beperelte a szépségversenyt egy feminista szervezet

Munkaügyi bírósághoz fordult az egyik feminista szervezet, mert szerintük kirekesztő és szexista a szépségverseny a résztvevők iránti elvárásokat illetően, a kritériumok sértik a Munka Törvénykönyvének szabályait. A verseny igazgatója interjúban reagált a vádakra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Feljelentette a munkaügyi bíróságon a Miss France szépségversenyt a francia Osez le Féminisme nevű feminista egyesület, mivel szerintük a szépségversenyre jelentkezőkre vonatkozó kritériumok igencsak diszkriminatívak. Az egyesület Twitter-bejegyzése alapján a versenyzőknél elvárás, hogy legalább 170 centiméter magasak legyenek, ne legyenek férjnél és a szépséget képviseljék – írja a Le Parisien cikke nyomán a V4NA Hírügynökség.

Az egyesület mellé állt három olyan nő, akiknek állításuk szerint le kellett mondaniuk a versenyen való részvételről, mert nem feleltek meg a szervezők által előírt kritériumoknak. Az Osez le Féminisme nevű szervezet sajtóközleményében azt írja, hogy a Miss France és a szépségversenyt szervező Endemol Productions nevű vállalat a nőket rendkívül jövedelmező audiovizuális műsor készítésére használja fel, miközben sérti a munkavállalói jogokat.

A szervezet Twitter-bejegyzése alapján azért fordul bírósághoz, hogy az adásban alkalmazzák a jog alapelveit, mivel még azoknak a kitételeknek is meg kell felelniük a lányoknak, hogy nem ihatnak és dohányozhatnak nyilvánosan, illetve nem ironizálhatnak.

A szervezet ügyvédje, Violaine De Filippis-Abate elmondása szerint az előző jogi esetek tapasztalatai alapján nem valószínű, hogy megszületik az ügyben a bírósági döntés a következő verseny előtt, melyet december 11-én tartanak Caen városában. Az ügyvéd úgy véli, hogy a Miss France verseny negatív hatást gyakorol az egész francia társadalomra.

A történtekre reagált a Miss France múlt héten megválasztott új elnöke, Alexia Laroche-Joubert, aki a France Info-nak adott interjút. Elmondása alapján arról nincs tudomása, hogy a szépségversenyt beperlő három nő valóban benevezett-e a versenyre, azt azonban tudja, hogy mindhárman az Osez le Féminisme nevű mozgalom tagjai, sőt, egyikük a szervezet igazgatótanácsának tagja. Alexia Laroche-Joubert kijelentette, hogy a Miss France továbbra sem fog munkaszerződést kötni a versenyzőkkel, elmondása alapján azonban a jövőben változtatni fognak néhány szabályon, mivel az a kritérium elavult, hogy egyedülálló legyen a versenyző. Ami azonban a nyilvános ivást és dohányzást illeti, a Miss France vezetőjének elmondása szerint nem fognak enyhíteni a szabályon, mivel a lányokat filmezik és az 1991-ben életbe lépett úgynevezett Évin törvény értelmében tilos a dohányzás vagy az alkohol fogyasztása nyilvános helyen a lányok számára. Az Évin törvény nevét Claude Évin egykori egészségügyi miniszterről kapta, ő volt az, aki a parlament elé terjesztette a törvényjavaslatot, melyet 1991. január 10-én elfogadtak. A törvény értelmében a dohányzás és az alkoholizmus elleni harc jegyében tilos a dohányáruk és a szeszes italok közvetett vagy közvetlen népszerűsítése a televízió képernyőjén vagy a mozivásznon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!