különlegesség

2020.02.11. 07:47

Szokatlanul nagy madárszárnyat találtak egy százmillió éves borostyánban

A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy az Enantiornithes csoportba tartozó, foggal és karomban végződő ujjakkal rendelkező madarak egy új faját találták meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: RomanVX

Az 5,3 centiméteres és 79,4 grammos borostyán egy jobb szárny töredékét rejti, rövidebb, mint egy centiméter. A tudósok szerint az úgynevezett Enantiornithes csoportba tartozó madáré lehet: ehhez a kihalt csoporthoz tartozó egyedek maradványai elsősorban a kréta korszakból maradtak fenn. Többségük foggal és karomban végződő ujjakkal rendelkezett, ezeket leszámítva nagyon hasonlítottak a ma élő madarakhoz.

A szárny néhány tolla is megőrződött, a leghosszabb 37 milliméteres. A madárcsoporthoz képest szokatlanul nagynak számító szárnyat a Mianmar északi részén lévő Hukawng-völgyben találták, a terület fosszíliákat tartalmazó borostyánleletekben gazdag.

A felfedezéstől a szakértők azt remélik, segít jobban megismerni az ősi madarak méreteit – fogalmazott Hszing Lida, a Kínai Geológiai Egyetem paleontológusa.

Az enantiorniták általában rövidebb farkú, sok esetben fogakkal is rendelkező tollas madarak voltak, a repülésben vélhetően gyengébben teljesítettek. „Valószínű, hogy egy nagyjából 10 centiméter hosszú egyedhez tartozott a szárny. Vagy az egyed volt szokatlanul nagy, vagy az enantiorniták egy új fajáról beszélhetünk” – fogalmazott Hszing.

A mintegy 66 millió éve, a kréta és a tercier földtörténeti kor határán kihalt enantiornita madarak nagyon sokszínűek voltak a viselkedésük és a fejlődésük szempontjából.

A kutatás eredményeiről a tudósok a Cretaceous Research című szaklap friss számában írtak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!