gyanús ügy

2020.06.15. 13:06

Tiltott ásatásokról származó kincseket vont vissza árveréséről a Christie's

A négy tárgyat magyarázat nélkül vették ki az árverés online katalógusából.

Forrás: Shutterstock

Krisztosz Cirogiannisz, a dán Aarhusi Egyetem professzora, korábban a Cambridge-i Egyetem régésze vette észre, hogy a tárgyak – egy római márványnyúl, egy római bronzsas és két attikai váza – eltűnt a katalógusból. Mint mondta, bizonyítékai vannak arra, hogy

a tárgyak lopott műkincsekkel kereskedő elítéltekhez köthetők.

Cirogiannisz felháborodásának adott hangot azért, mert az aukciósházak és a műkereskedők gyakran nem végzik el megfelelően a tárgyak eredetének ellenőrzését. A régész kutatásaihoz a görög és olasz hatóságoktól a 2000-es évek elején kapott hozzáférést a rendőrségi razziák során lefoglalt, illegális kereskedelemből származó tárgyak adatgyűjteményéhez, melyben a Görögországban antikvitások illegális kereskedelme miatt elítélt Gianfranco Bacchinától lefoglalt kincsekről készített fotók és dokumentumok is megtalálhatóak. Ezekhez a tárgyakhoz talált közvetlen kapcsolatot Cirogiannisz a Christie's aukciósház által eladásra kínált műkincsekkel – írja a The Guardian online kiadása.

Az aukciósház szóvivője elmondta: „A Christie's megerősíti, hogy a 25-ös, 49-es, 113-as és 121-es tételt visszavonta az árverésről a hatóságok által szolgáltatott új információk alapján, melyek kutatásainkhoz egyelőre nem hozzáférhető forrásokból származnak. Nagyon komolyan vesszük a kutatómunkát. Mindig a rendelkezésünkre álló információknak megfelelően reagálunk, különösen amikor nincs hozzáférésünk a szükséges irattárakhoz”.

Cirogiannisz szerint az aukciósházaknak megvan a lehetősége, hogy ellenőrzésre képeket küldjenek a görög és olasz hatóságoknak, és erre a lehetőségre többször figyelmeztette őket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!