A hős

2017.09.23. 13:13

Tizenkét életet mentett meg eddig Frida, a mexikói keresőkutya

A mexikói haditengerészet keresőkutyája a közép-amerikai országot kedden sújtó pusztító erejű földrengés túlélői utáni kutatás hőse lett.

Frida, a rescue dog belonging to the Mexican Navy, with her handler Israel Arauz Salinas, takes a break while participating in the effort to look for people trapped at the Rebsamen school in Mexico City, on September 22, 2017, three days after the devastating earthquake that hit central Mexico. / AFP PHOTO / OMAR TORRES

A kutyaszemüvegéről és csizmáiról ismert hétéves, világos színű labrador a túlélők utáni kutatás ösztönzésének és büszkeségének forrásává és a közösségi média sztárjává vált az elmúlt napokban, volt aki képét magára tetováltatta. Frida eddigi bevetései során 12 élő ember és több mint 40 holttest helyzetét állapította meg, többet, mint bármely mexikói keresőkutya – közölte a mexikói haditengerészet.

A labrador tavaly az ecuadori földrengés áldozatai utáni kutatást segítette, de részt vett a két héttel ezelőtti mexikói földrengés túlélőinek megtalálásban, a 2015-ös guatemalai földcsuszamlás és a 2013-as mexikóvárosi gázrobbanás áldozatai keresésében is.

Frida és gazdája bevetésre indul. Forrás: AFP / Omar Torres

Nem összegeztük még a legutóbbi természeti katasztrófában elért eredményeit, mivel még most is életek megmentésén dolgozik – közölte Armando Segura, a haditengerészet kapitánya.

Frida munkatársai körében. Forrás: Notimex / Nelly Segura / COR / DIS / AFP

Fridát a keddi földrengés után a Mexikóváros déli részén összeomlott iskolához vezényelték, ahol 19 gyermek és hat felnőtt vesztette életét, de 11 gyermeket élve húztak ki a romok alól.

Frida csizmái. Forrás: AFP / Omar Torres

Miguel Angel Mancera mexikóvárosi polgármester pénteken közölte, hogy eddig mintegy 70 embert mentettek ki élve a keddi földrengés romjai közül a fővárosban. Minden energiánkat a túlélők utáni kutasára fordítjuk a továbbiakban is – hangsúlyozta.

A katasztrófavédelem legfrissebb adatai szerint a természeti katasztrófának 293 halálos áldozata van, közülük 155-en Mexikóvárosban vesztették életüket.

(Borítókép: Omar Torres / AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!