a rapanuik tulajdona

2019.03.30. 14:32

Több ezer műtárgyat kap vissza a Húsvét-sziget

Norvégia visszaadja a Húsvét-szigetnek azt a több ezer tárgyat – köztük faragványokat és emberi csontokat -, amelyet Thor Heyerdahl, a világhírű norvég felfedező vitt magával a Chiléhez tartozó csendes-óceáni szigetről.

71002129. Hanga Roa (Isla de Pascua), 2 Oct. 2017 (Notimex- Alonso Sepúlveda).- Los moai de la Isla de Pascua, que fueron fabricados por los habitantes de esta posesión chilena, aunque algunos creen que son obra de seres extraterrestres, siempre estarán rodeados de un halo de misterio y enigma. NOTIMEX/FOTO/ALONSO SEPÚLVEDA/COR/ACE/

Forrás: AFP / NOTIMEX

Fotó: Alonso Sepúlveda

A restitúcióról az oslói Kon-Tiki múzeum és a chilei kulturális minisztérium írt alá megállapodást Santiago de Chilében, a Chilei Nemzeti Könyvtárban – írja a BBC az AFP tudósítását idézve.

A 2002-ben, 87 évesen elhunyt Thor Heyerdahl végezte az első rendezett ásatásokat a Húsvét-szigeten (az őslakosok nyelvén: Rapa Nui) 1955-1956-os és 1986-1988-as expedíciója alkalmával.

A norvég utazó azáltal lett világhírű, hogy

1949-ben egy balsafatutajjal megtette a Peru és Polinézia közti 6000 kilométeres távolságot,

és ezzel bebizonyította, hogy Dél-Amerika ősi népei képesek lehettek tengeren elérni és benépesíteni a Csendes-óceán déli részének szigetvilágát. A DNS-vizsgálatok később azt igazolták, hogy nem dél-amerikai, hanem délkelet-ázsiai migránsok népesítették be a dél-csendes-óceáni szigeteket.

Az aláírási ceremónián részt vett a néhai norvég felfedező fia, ifjabb Thor Heyerdahl is, aki azt mondta, hogy a Húsvét-szigeti ásatásokból származó tárgyak repatriálásával

teljesítik apja azon ígéretét, miszerint elemzés és publikálás után visszaadják azokat a rapanui népnek.

A Kon-Tiki múzeum igazgatója, Martin Biehl közös érdeknek nevezte, hogy a leletek visszakerüljenek a Húsvét-szigetre, „de főleg egy jól felszerelt múzeumba”.

Consuelo Valdes chilei kulturális miniszter tárcája küldetésének nevezte, hogy támogassa a rapanui nép „jogos igényét” kulturális öröksége visszaszerzésére.

A restitúció részletei nem ismertek, az érdekelt felek szavaiból csak annyi derült ki, hogy az hosszabb időt igényel.

A Húsvét-sziget – és Chile – visszaköveteli a londoni British Museumtól is a Hoa Hakananai nevű egyedülálló moai szobrot, amelyet Richard Powell, a Topaze nevű brit hajó kapitánya 1868-ban vitt el a Chile partjaitól 3500 kilométerre fekvő szigetről.

A rapanuik vissza szeretnének kapni egy másik moai szobrot is, amelyet Párizsban őriznek.

Borítókép: Hangra Roa szobrai a Húsvét-szigeten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!