Egyperces

2018.12.01. 16:00

Több mint 5 fokkal is forróbbak lehetnek a nyarak Nagy-Britanniában

A tengerszint-emelkedést a szigetország semmiképpen nem kerülheti el, de a hőmérséklet emelkedését még lassíthatják.

London, 2018. augusztus 6. Gyerekek hűsölnek a kánikulában egy szökőkút vizében a Temze folyó partján, Londonban 2018. augusztus 6-án. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Facundo Arrizabalaga

A klímaváltozás hatásai miatt a nyarak akár több mint 5 fokkal is forróbbak, a telek melegebbek és esősebbek lehetnek Nagy-Britanniában a 2070-es évekre, az emelkedő tengervízszint pedig komoly áradásokat eredményezhet – derült ki a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) hosszú távú előrejelzéseiből.

A UK Climate Projections 2018 című jelentés azt mutatja meg, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mértékétől függően milyen klíma-forgatókönyvekre lehet számítani a következő évtizedekben Nagy-Britanniában. A mutatók szerint még a legalacsonyabb szintű kibocsátás esetén is akár 2,3 Celsius-fokkal emelkedhet az éves átlaghőmérséklet a század végére.

A legmagasabb szintű kibocsátás mellett akár 5,4 Celsius-fokkal is emelkedhet a nyári hőmérséklet – az 1981-2000 közötti átlaghoz képest -, és 4,2 Celsius-fokkal is melegebbek lehetnek a telek 2070-re. Az ideihez hasonló forró nyarak esélye pedig nagyjából 50 százalékra nőhet 2050-re.

A jelentés szerint a nyári átlagos csapadékmennyiség akár 47 százalékkal is csökkenhet, míg a téli esőmennyiség akár 35 százalékkal is emelkedhet 2070-re a legrosszabb forgatókönyv esetén.

A tengerszint mindeközben 1,15 méterrel is megemelkedhet 2100-ra, jelentősen növelve az áradások kockázatát. A szolgálat közleménye szerint a tengerszint az összes forgatókönyvben emelkedést mutat a 21. század folyamán és még azon túl is, ami azt jelenti, hogy valószínűleg rendszeresebbé válhatnak a szélsőséges vízállások a nagy-britanniai partoknál.

A szakemberek szerint Nagy-Britannia ugyan több mint 40 százalékkal csökkentette már a kibocsátást 1990 óta, ám további lépések nélkül a jelentésben felvázolt jövő vár rá.

A brit meteorológiai szolgálat hadley-i központja, a brit kormány és a brit Környezetügyi Hatóság együttműködésével megszületett jelentés 2009 óta az első átfogó előrejelzés Nagy-Britannia éghajlatáról.

Borítókép: Gyerekek hűsölnek a kánikulában egy szökőkút vizében a Temze folyó partján, Londonban 2018. augusztus 6-án.

Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!