Nehézsúlyú kalandorok

2021.08.09. 16:12

Több mint egy évig vándoroltak, most hazatérnek az elefántok

A csorda nem jelentett veszélyt az emberekre, az állatokat élelemmel csalták el a sűrűn lakott területektől.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hazaindult a délnyugat-kínai Jünnan tartományban vándorló, 14 tagból álló elefántcsorda, amely tavaly márciusban hagyta el a Hszisuangbannai Természetvédelmi Területet. A Global Times cikke szerint az állatok jó állapotban vannak. A szakértők kiemelték, nem volt probléma akkor sem, amikor az elefántok Jühszi város közelében, nem messze a lakóktól haladtak el.

A vándorló elefántok mozgását a tudósok drónokkal követték. Szükség esetén utakat zártak le az állatok biztonságos haladása érdekében, valamint élelemmel térítették el a csordát a sűrűbben lakott területektől. A hazafelé vezető útjukon pedig úgymond mesterséges iránymutatással segítették át őket a Jüancsiang-folyón. Az csoportot felügyelő szakértők szerint ugyanis önállóan az elefántok nem tudtak volna átkelni a folyón az esős évszakban megemelkedett vízszint miatt.

Egy tízéves elefántbikát még július elején visszaszállítottak az állatok eredeti élőhelyére, miután 500 kilométer megtétele után a hím elhagyta a csordát, majd egyedül vándorolt tovább. Ezenkívül két másik bika tért vissza korábban a természetvédelmi területre.

Kína a kevés hely egyike a világon, ahol a sikeres fajmegőrzési erőfeszítéseknek köszönhetően a vadon élő elefántpopuláció növekedik. Jünnan tartományban, az ázsiai elefántok egyetlen természetes élőhelyén az 1970-es években még csak 170 egyedből álló populáció mára 300-ra növekedett. A városiasodás és az erdőirtás azonban csökkentette élőhelyük területét, ezért lehetséges, hogy a vándorló csorda már új otthont keresett, ahol könnyebben juthat élelemhez. Ezeknek a hatalmas testű emlősöknek ugyanis napi 150-200 kiló élelemre van szükségük.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!