elkerülhető a kihalásuk

2018.06.03. 15:45

Több mint ezerre nőtt a vadon élő hegyi gorillák száma

A természetvédelem sikertörténetének is nevezhető eredmény egyrészt a számlálás során alkalmazott jobb módszertannal, másrészt a populáció tényleges növekedésével magyarázható.

A baby mountain Gorilla, member of the Agashya family, is pictured in the Sabyinyo Mountains of Rwanda on December 27, 2014. Rwanda, well known for mountain gorillas – an endangered species found only in the border areas between Rwanda, Uganda and the Democratic Republic of the Congo – and hosted more than a million visitors between 2006-13, generating from the national parks alone $75m (Ł44m) in tourism revenue in that time; 85% of this is from trekkers who come to see some of the country's 500 gorillas.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Ivan Lieman

Több mint 1000-re emelkedett a vadon élő hegyi gorillák száma, vagyis többszörösére nőtt az elmúlt három évtizedben a kihalás szélén élő állatfaj populációja, dacára a vadorzásnak, a polgárháborúknak és élőhelyük zsugorodásának – közölte csütörtökön a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet.

Szakértők szerint a „természetvédelem egyik ritka sikertörténetéről” van szó. A vadon élő emberszabásúak megszámlálása Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság természetvédelmi hatóságainak, valamint több civil szervezetnek és a Max Planck Intézetnek a közös projektje volt.

A három afrikai ország határtérségében fekvő Virunga-vulkánok régióját a legfrissebb számlálás szerint legkevesebb 604 hegyi gorilla lakja. További 400 példány él az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban. Ezzel a teljes populáció meghaladja az ezret.

A kihalás szélén élő állatokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a „kritikusan veszélyeztetett fajok” kategóriájába sorolták.

A legutóbb 2010-ben végrehajtott számlálás szerint a Virunga-vulkánok régiójában „legkevesebb 480-ra” becsülték a populációt, míg az 1980-as évek közepén hozzávetőleg 250 állatot tartottak nyilván.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a hegyi gorillák száma az utóbbi hat évben több mint egynegyedével, vagyis 26 százalékkal nőtt. A kutatók az eredményeket részben a számlálás során alkalmazott jobb módszertannal, másrészt a populáció tényleges növekedésével magyarázzák. A most regisztrált 604 hegyi gorilla közül 590-en 41 különböző csoporthoz tartoznak, míg 14-en magányos hímek.

A kutatók mintegy 440 négyzetkilométernyi területet fésültek át a hegyi gorillák nyomai után, több mint 2000 kilométeres utat megtéve. A helyszínen begyűjtött mintegy 1100 ürülékminta DNS-vizsgálata több mint másfél évet vett igénybe.

Borítókép: bébi hegyi gorilla

Forrás: AFP/Ivan Lieman

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!