döbbenet

2019.08.23. 21:50

Tojást talált a tojásban egy brit férfi

A tojás a tojásban jelenség nem ismeretlen a tudomány számára, de nem is gyakori.

Forrás: Shuttersotck

Fotó: UfaBizPhoto

Bill Jones az angliai Tivertonban él. Napja pont olyan átlagosan indult, mint mindig. Tojást akart főzni reggelire, de amikor felnyitotta, olyan dolgot látott, amit még soha – írja cikkében az Origo.

Jones elárulta, hogy általában heti háromszor készít tojást reggelire, köszönhetően annak a farmernek, aki rendszeresen szállítja neki, de még egyszer sem tapasztalt ilyet. Teljesen megdöbbent, miután megfőzte és felvágta a tojást.

„Amikor levágtam a tojás tetejét, láttam, hogy egy másik tojás van benne. Nem tudtam elhinni”

– mondta az idős férfi.

Jones azonnal felhívta a Londonban élő lányát és kérte, hogy vizsgálja meg a jelenséget. Felfedezték, hogy valóban létezik a tojás a tojásban jelenség (counter-peristalsis), bár nem gyakori.

Akkor keletkezik ilyen tojás, amikor egy második petesejt is felszabadul (a petesejtből lesz a tojás), még mielőtt az első tojás teljesen áthaladt volna a petefészken és a tyúk kitojta volna. Viszont a tojásképződés zajlik tovább, így jön létre a tojás a tojásban.

A szakértők szerint a tyúkok öregkorukban tojhatnak ilyen tojásokat, amelyek jóval nagyobbak az átlagnál, így az állat el is pusztulhat utána.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!