Égi jelenség

2018.11.18. 08:25

Tűzgömb húzott el Magyarország felett

Hihetetlen, milyen apró meteordarab okozhatta a látványos égi jelenséget, amelyről a legjobb felvételt a Prédikálószéken elhelyezett webkamera rögzítette.

Sz. A.

Fényes tűzgömb ragyogott fel péntek este az északi égbolton, melyet az Időkép több webkamerája is lencsevégre kapott országszerte, valamint a szlovákiai Losoncon is.

A látványos égi jelenség a Prédikálószéken elhelyezett kamera felvételein látható a legjobban: jól kivehető a fehér színben ragyogó, valószínűleg éppen felrobbanó meteor. A 9. másodpercnél kell nagyon figyelni, de olyan gyorsan eltűnik, hogy a második videóban lassítva is mutatjuk az ominózus pillanatot.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=fw-QxMeL70k

A tűzgömbnek az olyan meteort nevezik egyébként, amelynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. Meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek.

Gyakrabban fordul elő a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában, most valószínűleg a november elején érkezett Leonidák egy öklömnyi darabja éghetett el, robbanhatott fel a légkörben. A tűzgömb kialakulásához többnyire 1 cm vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges.

A lassított felvételen a hetedik másodpercnél érdemes nagyon figyelni:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=6mqf2Wk1z-M

2018 áprilisában zöldesen vibráló tűzgömböt lehetett látni az égbolton. Akkor lenyűgöző fotó is készült róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!