veszélyes hordozó

2021.02.02. 11:25

Új maláriamoszkitók terjedtek el Afrika városaiban

Egy új moszkitófaj megjelenése miatt retteghetnek a malária elterjedésétől Afrika városainak lakói.

ANOPHELES STEPHENSI, SEM Anopheles stephensi, viewed under SEM. IMA / BSIP

Forrás: IMA/BSIP/via AFP

Fotó: BSIP via AFP

Az Anopheles stephensi nevű faj korábban elsősorban Indiában volt megtalálható, néhány éve azonban Északkelet-Afrika városaiban is elterjedt. Etióp és holland kutatók vizsgálataik során arra jutottak, hogy ezek a szúnyogok nagyon fogékonyak a helyi maláriafajokra.

– Ezek a moszkitók nagyon hatékonyan terjesztik a malária két fő faját

– mondta Teun Bousema, a hollandiai Nijmegen Egyetemi Klinikájának munkatársa. Emiatt a trópusi betegség egyre jobban elterjedhet Etiópia és más Afrikai országok városaiban – figyelmeztetnek a szakértők az Emerging Infectious Diseases című szaklapban.

A malária nagyon elterjedt Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2019-ben 384 ezer emberrel végzett. A betegség kórokozója a pocsolyákban, állóvizekben, lassú vizekben tenyésző moszkitók szúrása révén terjed.

A fertőződés veszélye a városokban eddig többnyire kisebb volt, mint vidéken, mivel a városi területeken általában jobb a higiénia és a lakhatási körülmények, illetve kevesebb a szúnyogok szaporodásához megfelelő hely.

Mindezt azonban megváltoztathatja az Anopheles stephensi, a faj ugyanis különösen jól képes szaporodni tiszta vízben is. A moszkitókat Awash Sebat Kilo etióp város megvizsgált vízforrásainak 75 százalékában megtalálták. A WHO már 2019-ben riadót fújt:

a faj 2011 előtt csak néhány délkelet-ázsiai országban és az Arab-félsziget nagy részein volt megtalálható, azóta azonban már feltűnt Dzsibutiban, Etiópiában, Srí Lankán és Szudánban is.

Nagyon alkalmazkodóképes, a szárazságban szélsőségesen magas hőmérsékleteket is képes kibírni, amikor egyébként a malária terjedésének mértéke jellemző módon csökkenni szokott.

– Egy újabb, a maláriát terjesztő szúnyogfaj elterjedése Kelet-Afrikában, ráadásul a városokban, különösen aggasztó

– mondta Egbert Tannich, a trópusi betegségekkel foglalkozó Bernhard Nocht Intézet igazgatója. Ugyanakkor vannak a maláriát ennél jobban terjesztő moszkitófajok is, ráadásul az Anopheles stephensi nem kizárólag az embert használja gazdaszervezetként, hanem állatokat is.

– Szisztematikusan meg kell vizsgálni, mennyire terjedt el a faj Kelet-Afrikában

– hangsúlyozta Tannich.

A tanulmány vezető szerzője, Fitsum Tadesse, az etiópiai Armauer Hansen Kutatóintézet munkatársa arra figyelmeztet, csak a gyors intézkedés akadályozhatja meg, hogy a faj elterjedjen a kontinens más városaiba is. Intézkedni kell a lárvák ellen, meg kell akadályozni, hogy a moszkitók nagy távolságokra eljussanak például a repülőterek vagy tengeri kikötők révén – mondta.

Borítókép: Anopheles stephensi pásztázó elektronmikroszkópos képe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!