bolygónk

2018.06.29. 19:44

Újabb csodás helyekkel bővült az UNESCO világörökségi listája

Egy gyönyörű oázis is köztük van.

Az UNESCO illetékes bizottsága a bahreini Manámában zajló konferenciáján vette fel a listára pénteken az újabb három helyszínt. Ezek közül a Szaúd-Arábia keleti részén fekvő, pálmafáiról híres al-Ahsza oázis már az ötödik szaúdi helyszín, amely felkerült az ENSZ-szervezet világörökségi listájára.

A világörökségi bizottság az ősi ománi Kalhat pályázatát is elfogadta, s ezzel együtt az Perzsa-öböl menti országnak is öt világörökségi helyszíne van már. A várost 1100-ban alapították, s egykor az Indiai-óceánhoz vezető egyik jelentős kereskedelmi útvonal fontos állomása volt.

A mintegy 500 éves kenyai Thimlich Ohinga régészeti helyszínnel az afrikai ország listán szereplő világörökségi helyszíneinek száma hétre nőtt. Thimlich Ohinga egykor kőből épült, de ma már csak a romjai láthatók. A kenyai Nemzeti Múzeumok Alapítványa szerint a térségbe a 15. és 19. század között érkeztek betelepülő közösségek, amelyek az évszázadok alatt folyamatosan formálták a település szerkezetét.

A korábbi kenyai helyszínek közül három kulturális és három természeti világörökségi helyszínként került a listára.

A július 4-ig tanácskozó világörökségi bizottság a világ minden tájáról benyújtott 30 pályázatról dönt a manámai konferencián.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Andreja Kovac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!