rejtekút

2019.02.23. 08:45

Újra megnyitják a Mediciek titkos folyosóját Firenzében

Az átjárót felújítás miatt zárták be 2016-ban.

This picture taken on June 6, 2013 shows visitors walking past the Corridoio Vasariano, the Vasari corridor in Florence. The Corridoio Vasariano, the Vasari corridor, is one of the places highlighted in US writer Dan Brown's latest thriller set in Florence "Inferno", based on Dante Alighieri's masterpiece, the Divine Comedy. AFP PHOTO / CLAUDIO GIOVANNINI (Photo by CLAUDIO GIOVANNINI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Claudio Giovannini

A Firenze történelmi belvárosában kialakított fedett folyosó a történelmi városházát, a Palazzo Vecchiót köti össze a Pitti-palotával. Az olaszul corridoio Vasarianónak nevezett átjárót addig is csak jelentős személyiségek látogatása alkalmával nyitották meg, a restaurálás után mindenki előtt nyitva áll majd, bár meglehetősen borsos áron.

A folyosó által érintett Uffizi-képtár igazgatója, Eike Schmidt a hét elején ismertette a 18 hónapos helyreállítási projektet, amelyre a következő hónapokban írják ki a tendert. A felújított Vasari-folyosó becslések szerint 500 ezer látogatót fog vonzani évente.

A corridoio Vasariano egy egyedülálló építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.

I. Cosimo de' Medici firenzei fejedelem Giorgio Vasari építészt, festőt és művészeti írót bízta meg a tervezéssel, innen ered mai elnevezése.

Az 1565-ben épült, helyenként csak egy méter széles titkos átjáró, amely a Palazzo Vecchiót köti össze az Uffizin és a Ponte Vecchión keresztül a Pitti-palotával, egykor több mint 700 portrénak és önarcképnek adott otthont falain. 2021-re tervezett újranyitásakor az építmény ókori római és görög feliratok gyűjteményét, valamint 30 szobrot fog őrizni.

A renoválási munkálatok során megerősítik a 750 méter hosszú folyosó szerkezetét, helyreállítják a belső terét, hozzáférhetővé teszik a mozgáskorlátozottak számára, klímaberendezéssel és megfigyelőrendszerrel szerelik fel, öt vészkijáratot alakítanak ki benne és LED-es világítást kap. Az újdonságok között szerepel, hogy megnyitják a folyosónak mind a 73 ablakát.

Az Uffizi igazgatója szerint lesz egy XXL-jegy, amely hét firenzei kulturális intézménybe, a Palazzo Vecchióba, az Uffizibe, a Vasari-folyosóra, a Pitti-palotába, a Boboli-kertbe, a Belvedere-erődbe és a Bardini-kertbe biztosít belépést. Lesz egy külön jegy csak a folyosóra, amelyet főszezonban fejenként 45 euróért (14 ezer forint), elő- és utószezonban 20 euróért járhatnak be az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!