tehéntoalett

2019.03.30. 13:15

WC-re szoktatnák a marhákat Hollandiában

Vizelde használatára szoktatnák a marhákat Hollandiában a klíma védelmében, egy kísérleti farmon az 58 tehén közül már 7 magától „vécére megy”, ha ürítenie kell.

USA, Vermont, Waterbury, Ben & Jerry's

Forrás: AFP / Photononstop

Fotó: Brigitte Merle

A tehénvizeldét az agrárinnovációval foglalkozó Henk Hanskamp vállalkozó cége találta fel,

a találmány már el is nyert egy helyi innovációs fődíjat,

kereskedelmi forgalomba azonban várhatóan csak 2020-ban, további finomhangolások után kerül.

A CowToilet begyűjti a szarvasmarhák vizeletét, vagyis nem engedi, hogy a nagy mennyiségű vizelet összekeveredjen a padlón a trágyával,

és ennek hatására ammónia, majd abból egy üvegházhatású gáz, dinitrogén-oxid keletkezzen.

A tehénvécét egy marhaboxban szerelik fel, az állatok hátsójának magasságában. A tehenet takarmánnyal csalogatják a boxba, ahol a granulátum elfogyasztása után egy robot az állat tőgyénél egy idegszálat ingerelve vizelésre készteti a marhát.

Ez a megoldás a forrásnál ragadja meg a problémát – dicsérte találmányát a vállalkozó.

A tét elég nagy, mert egy szarvasmarha napi 15-20 liter vizeletet termel.

A marhavizelde bevezetésével tisztábbak, szárazabbak lesznek az istállók, ennek köszönhetően egészségesebbek maradnak a marhák patái – nevezte meg az újítás járulékos hasznát a De Volkskrant című lapnak Jan Velema állatorvos, aki részt vesz a tesztelésben.

A fejlesztők szerint az állatok idővel megszokják a WC-használatot,

a doetinchemi szarvasmarhatelepen, ahol a kísérlet folyik, az 58 tehénből hét már magától, minden ösztökélés nélkül a vizeldében végzi el a dolgát.

Az innovációban élen járó Hollandiában, amely az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb agrár- és agráripari exportőre, környezetvédelmi okokból szigorú előírásokkal szabályozzák az állattartást: korlátozzák a tenyészthető állatok számát és a trágyaszórás idejét, és drákói tisztasági szabályokat érvényesítenek az istállókban.

Borítókép: amikor ezt a képet 2011-ben megcsinálták, még fogalmuk sem volt róla, hogy valóság lesz belőle

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!