Életmód

2009.03.22. 18:21

A nőnek legyen elég a pelenka?

- A válság idején több nőt bocsájtanak el, mint férfit – hangzott el az egyik kereskedelmi rádióban. De hogyan élik meg a gazdasági világválságot a nők, egyáltalán van-e különbség a rájuk, illetve a férfiakra rótt terhek között, és milyen szerepekkel kell megküzdeniük ebben a nehéz helyzetben?

M.E.

Világszerte tény, hogy a mai napig egyazon munkahelyen kisebb szerephez és kevesebb fizetéshez jutnak a nők - mint az azonos képzettségű és szakértelmű férfi társaik.
De vajon ez lenne az alapja annak, hogy a női munkavállalókat bocsátják el hamarabb? Vagy az évtizedek óta berögzült sztereotípia a „bűnös”, mi szerint a férfiak munkabíróbbak, és így értékesebbek lennének?

Teher alatt nő a pálma?

Az említett rádióadásban az is elhangzott, hogy azért küldenek el több nőt, mert „a nők a munkán kívül is el tudják foglalni magukat”. A provokatív indoklás egy amerikai kutatás kapcsán merült fel, mint lehetséges magyarázata a női munkavállalók nagyobb számú elbocsátásának.

Már a felvetés is sértő, hiszen mennyiben működne egy nő ebből a szempontból másképp, mint egy férfi? A nőnek ugyanúgy szüksége van arra, hogy a saját hasznosságát érezze a munkáján keresztül, mint a „teremtés koronájának”. Igenis szeretne önállóságra törekedni azáltal, hogy saját keresete van, és fontos számára az a sikerélmény is, ami a jól végzett munkával jár. Ez nem női vagy férfi igény: ez egyszerűen emberi igény.

Nehéz kibújni abból az írott vagy íratlan szabályból, elrendeltetésből, ami már szinte a születés pillanatától meghatározza a női és férfi szerepeket –  azt, hogy a gyermeknevelés kizárólag a nőre hárul. Gyönyörű „hivatás” az anyaság, de egy nő nem csak anyaként szeretné magát aposztrofálni. Az, aki „csak” anya, a legtöbb esetben kirekesztettnek érzi magát a társadalomból – ez szűrhető le jó néhány babás fórum hozzászólásaiból –, pedig alapvető és jogos igénye, hogy nemcsak babagügyögésre, hanem emberi kapcsolatokra is vágyik. Beszélgetésre, felnőtt szavakra, kihívásokra, bizonyításra.
És bár igaz, hogy a nők el tudják foglalni magukat a munkán kívül, ez nem teszi teljessé az életüket.

Ha őt küldik el…

Amikor a nőt elbocsátják, a család „két lábon állása” szűnik meg, amit a – jó esetben – többet kereső férj vagy partner fizetése sem fog tudni ellensúlyozni. Ebben a helyzetben sem roppanhat össze, mert nem szűnt meg a többi „állása”: ugyanúgy kell foglalkoznia a gyerek(ek)kel, mintha mi sem történt volna, össze kell tartani a családot, állást kell keresni. És megalkudni.
Nem ritkán olyan állással megelégedni, ami messze alulmarad az elvárásainak vagy a képességeinek, csak azért, hogy ne veszítsék el a lakást a törlesztő részletek elmaradása miatt, például.

De mindeközben hol van a törékeny nő?
Ugyanúgy ott lakozik mindenkiben, csak a megfelelő pillanatot várja, hogy előbújhasson. Ez azonban most nem a legmegfelelőbb pillanat…

Tavaly október óta folyamatos és nagy arányú elbocsátások zajlanak, az ország szinte minden területén. A KSH adatai szerint 2008. október óra eltelt időszakban a munkanélküliségi ráta 8,4%-os, ami meghaladja a 2007-es év azonos időszakában mért adatokat.

Nem csak az Egyesült Államokban, hazánkban is a női munkavállalóktól hamarabb válnak meg alkalmazóik. Ez hazai viszonylatban azért is érdekes adat, mert a nők végzettség és képesítés terén jobban állnak férfi társaiknál.

Nem csak az Egyesült Államokban, hazánkban is a női munkavállalóktól hamarabb válnak meg alkalmazóik. Ez hazai viszonylatban azért is érdekes adat, mert a nők végzettség és képesítés terén jobban állnak férfi társaiknál. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!