Életmód

2009.04.16. 10:38

Összefogtak a sztárok a fair vezetésért

Nincs megállás! A tavaly útjára indított Autó-Motor Fair vezető program idén még átfogóbb formában igyekszik szolgálni a közlekedési morál jobbá tételét, s ezáltal természetesen a baleseti statisztika javítását.

(x)

A kampány idén kiemelten foglalkozik az autósok és a motorosok viszonyával a forgalomban. A kezdeményezéshez ezúttal is több, az autósportban és a vezetésben jártas sztár is arcát adja, hogy felhívja a figyelmet a fair közlekedésre. Az Autó-Motor kiemelt figyelmet fordít arra, hogy hasábjain teret adjon a közlekedésbiztonság kérdésének. A tavaly útjára indított Autó-Motor Fair vezető program keretein belül a közlekedés valamennyi szereplőjének érdekében az írt és íratlan szabályok tudatosítására helyezte a fő hangsúlyt. A kampány sikeressége arra ösztönözte a szervezőket, hogy folytassák a Fair vezető programot.

Motorkerékpárt és autót vezetni sokan megtanulnak, az útjainkon tapasztalható mindennapi nyüzsgés, a lüktető forgalom azonban sajnos nagyon sok esetben figyelmetlenné és türelmetlenné teszi a közlekedőket. Ha valaki a nyeregben vagy a volán mögött idegesen, feszülten vezet, az nemhogy mástól, de saját magától sem remélhet udvarias, biztonságos magatartást – erre nap mint nap mindannyian tucatnyi példát látunk. Az Auto-Motor Fair vezető program célja egyértelmű, küldetése pedig a gyalogosok és a kamionsofőrök számára is evidens: gyarapítani szeretné azon közlekedők táborát, akik felelősségteljes magatartásukkal és példamutató, körültekintő járművezetésükkel kulturált körülmények között hagyják maguk mögött a kilométereket.

A szervezők arra buzdítják az olvasókat, hogy aki egyetért a magazin kezdeményezésével csak ragassza ki motorkerékpárjára, személyautójára, vagy éppen kisárú-szállítójára Autó-Motor Fair vezető matricát, és ezzel a gesztussal máris jelezze a normális közlekedési morálba vetett hitét, és a forgalom valamennyi résztvevőjével tudatja felelősségteljes hozzáállását. Aki a kampány támogatói által felajánlott, értékes nyereményekre is pályázni szeretne, a www.fairvezeto.hu weboldalon, néhány mozdulattal megteheti.

A kampány vezetője és arca az Autó-Motor főszerkesztője, Szabó Róbert. Mellette számos híresség csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ördög Nóri, az RTL klub műsorvezetője autós iskolát vezető édesapjától tanulta meg a fair közlekedés alapjait. „Reggelente, amikor apu vitt az iskolába, megfigyeltem, hogy mennyire körültekintően és óvatosan vezet, mindenre odafigyelve. Így számomra ezek a dolgok egyértelműek voltak, amikor jogosítványt szereztem. Rengeteget vezetek, sokszor megyek haza Szegedre és gyakran terem ott a semmiből az autópályán egy motoros. Szerintem az a legfontosabb, hogy semmit sem rutinszerűen csináljunk, hanem körültekintően. Használjuk a tükröket, figyeljük a másikat. Mindkét tábornak alkalmazkodni kell, hogy biztonságosan közlekedjünk.” – árulta el véleményét Ördög Nóri.

Rákóczi Feri szerint az autósok és motorosok között mindig is lesznek ellentétek. „Szerintem örök párharc van a vezetők között. Valamilyen komoly és nagy lépés kellene, hogy az autósok és motorosok megbékéljenek egymással és harmonikusan közlekedjenek. Egy ilyen kampány mindenképpen pozitívan befolyásolhatja a vezetőket. Én magam igyekszem figyelni a motorosokra, hisz egy-egy szituációban egy apró kormánymozdulattal segíteni tudunk a másikon.” – vélekedett a rádiós műsorvezető.

Zimány Linda gyalogosan is szembe került már motorosokkal. „Nem egyszer fordult elő, hogy a zebrán majdnem elütött egy motoros, mert nem figyelte a dugóban, hogy pirosra váltott a lámpa. Szerencsére komolyabb baj nem történt, de bosszantónak tartom, hogy nem elég körültekintőek. Természetesen az autósok is jobban figyelhetnének a motorosokra, mindkét félnek van mit tanulni.” – mondta az ismert modell-műsorvezető.

„Az első, és legfontosabb annak érdekében, hogy balesetmentesen közlekedjek, hogy nem megyek túl gyorsan, azaz mindig csak annyival haladok, amennyit a forgalom enged, tehát nem szlalomozok az autók között. Ha mindenki kicsit jobban figyelne, használná az indexet sáv- illetve irányváltásnál, ha ellenőriznénk, hogy működik-e rendesen a féklámpa az autón, motoron, ha betartanánk az egyik legfontosabb alapszabályt, hogy Magyarországon jobbra tarts van, megkönnyítenénk a velünk együtt haladók közlekedését, és elkerülhetnénk a hirtelen fékezést, vagy sávváltást.” – vélekedett Abaházi Csaba, a Danubius Rádió műsorvezetője.

Szujó Zoltán, az RTL klub szerkesztője a kölcsönös figyelmet tartja a legfontosabbnak.  „Vegyes tapasztalataim vannak a motorosokkal. Nagyon szimpatikusak, összetartóak, ami pozitívum, de vannak negatív tulajdonságok is. A sávok előzése jobbról például nagyon balesetveszélyes. Fontos szerintem, hogy azt a figyelmet, amit megkövetelnek a motorosok, azt ők is adják meg és akkor semmi baj nem történhet.” – mondta Szujó Zoltán.

Az idei Fair Vezető Kampányt többek között Horváth Éva, Dukai Regina, Orosz Barbara, Gönczi Gábor, Müller Attila, Kinter Oszkár és Ádok Zoli is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!