Életmód

2009.09.13. 18:18

Hullámvasutak a világ körül

Hullámvasút, szabadesés, tornádó és vízi játék – ki mondta, hogy a vidámpark csak gyerekeknek való? A világ legnagyobb és legjobban felszerelt játékudvarai 18 éven felül is garantáltan megnövelik az adrenalin szintet…

BAMA

Hol vannak már azok az idők, amikor mutatványos bódékkal felszerelt vurstlik szórakoztatták a nagyérdeműt?! Amikor a nagy történelmi vidámparkok jelentették a legnagyobb szórakozást világszerte? Most az úgynevezett „téma parkok” reneszánszát éljük, ahol témánként csoportosított egységekkel felszerelt parkokat találunk. Ilyen például az olaszországi Gardaland élmény-és vízipark, de az örök klasszikus Disneyland is, mely 1955-ben változtatta meg gyökeresen az élményparkok világát.

Hajmeresztő élmények

A világ legjobb vidámparkjai egymással versengve kínálják a lélegzetelállító, gyomort próbáló szolgáltatásokat - nem csak extragyors hullámvasutakkal kecsegtetnek. A spanyolországi Port Aventurá-ban 88 m magasságból élhetjük át a szabadesés élményét, az orlandoi élményparkban földrengésnek és hurrikánnak lehetünk „túlélői”, de 3 perces vaksötétben is pisloghatunk a brutális Valhalla nevű vízi játéknak köszönhetően, miközben fénysebességgel száguldunk tűzön-vízen át. 

Alapfelszereltség: a hullámvasút

Magasba emelt kezek, hatalmas sikolyok, szabadesés, súlytalanság és gyomor-emelkedés - legyenek bármilyen embert próbáló szerkezetek is a legmodernebb szórakoztató parkokban, a hullámvasút nem hiányozhat egyikből sem. A hullámzó pálya története a 18. századi Szentpéterváron kezdődött: ekkor születtek ugyanis a mai szerkezetek ősei – a 20-25 méteres jéggel borított lejtőkön szánkókkal száguldottak alá az oroszok - köztük Nagy Katalin cárnő is…

Sokan a bécsi Prátert tartják a legrégebbi vidámparknak, holott az első szórakoztató központ a dániai Bakken-ben található, ahol 1583 forog a körhinta elődje. A sorban a budapesti vidámpark a harmadik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!