Életmód

2009.10.23. 20:31

Fogyaszt a barna zsír

A legújabb kutatások szerint a barna zsírsejtek igen nagy segítséget jelenthetnek a fogyásban. A nagyvilág hírei.

BAMA

A new york-i Albert Einstein Egyetem kutatócsoportja az autofágia jelenségét vizsgálva (ez az a mechanizmus, ami meghatározza, milyen típusú zsírsejt képződik – fehér vagy barna – és hogyan szabályozza a két zsírsejttípus egymásba való átalakulását) fedezték fel a barna zsírsejtek áldásos hatását 

Egereken végzett kutatások során figyelték meg, hogy az autofágiára való képtelenség az átlagosnál kevesebb fehér-, és lényegesen több barna zsírsejtet eredményez, és az ilyen állatok soványabbak lesznek társaiknál. Megállapításaik szerint a test barnazsír-tartalma és a testsúly fordítottan arányosak egymással. A barna zsírsejtek termelődésének serkentése az autofágiába való beavatkozással a kutatók szerint új elhízás-ellenes kezelést jelenthet a jövőben.

Mediterrán diéta + dió = jó szív

Spanyol tudósok 1200, 55-80 év közötti, a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében magas kockázati csoportba tartozó beteget vontak be egy vizsgálatba, melyben a résztvevőket véletlenszerűen három csoportba osztották. A kontroll csoportnak zsírszegény diétát, az egyik vizsgálati csoportnak gyümölcsökben és zöldségekben gazdag mediterrán étrendet heti egy liter olívaolajjal, a másiknak pedig napi 30 g dió- és mogyorófélékkel kiegészített mediterrán étrendet javasoltak. A vizsgálat kezdetén a résztvevők 61,4 százalékánál teljesültek a metabolikus szindróma kritériumai. Egy év elteltével a diós csoportban 13,7 százalékkal, az olívaolajas csoportban 6,7 százalékkal, a kontroll csoportban pedig 2 százalékkal csökkent a metabolikus szindróma (több betegség együttes csoportja) előfordulása. Emellett magas vérnyomásos betegek száma is csökkent a diót fogyasztóknál.

A vonzó férfiak jobban főznek

Ki ne ismerné a sármos, a Pokol konyhájában igen szigorú Gordon Ramsay-t és a kicsit kócos, mindig mosolygó Jame Oliver-t , valamint kiváló főzőtudományukat. A két szakács számos férfitársát inspirálja a konyhába, egy könnyed csevegéssel egybekötött szórakoztató főzésre.
A Glenfiddich whiskey márka által támogatott közvélemény-kutatás szerint, melynek keretében több mint 1000 felnőttet kérdeztek meg, a férfiak negyede állítja, hogy jobb szakács, mint a párja. A kutatás arra is fényt derített, hogy a nők kétharmada véli úgy, hogy a sütés-főzésben jártas férfiak sokkal vonzóbbak, mint a fakanalat és sütőtálat kezükbe nem fogó társaik, és egyáltalán nem utolsó sorban kedveltebben is a nők körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!