Hajómalomünnep

2017.10.05. 08:52

Kemencében sült borsos kaláccsal várják vendégeiket szombaton a bajaiak

Haleresztéssel, kulturális műsorokkal, valamint kemencében sült sárközi borsos kaláccsal és lepénnyel készülnek a bajaiak az október 7-i hajómalomünnepre – tájékoztatta a Bajai Hajómalom Egyesület vezetője az MTI-t. 

Palik Vera elmondta, október első szombatja hagyományosan hajómalomünnep Baján: ilyenkor is benépesül a Türr-kilátó melletti Halászati Mini Skanzen. A programok - a Duna halállományának fenntartását célzó – haleresztéssel kezdődnek, majd turisztikai tájolót adnak át.

A kulturális műsorok sorát a Császártöltési Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület fellépése nyitja meg, majd a bajai fiatalok alkotta Bodza Banda népi hangszerekkel kísért dalai és a helyi fuvolások szereplése után a Bajai Fiatalok Színházának rövid meglepetésműsora szórakoztatja az érdeklődőket. A programsorozat témájához kapcsolódóan tudományos előadásában a hajómalmokról beszél majd hallgatóságának Balázs György malomkutató.

A szervezők a gyermekeknek ugrálóvárral és kézműves foglalkozásokkal készülnek, de megnézhetik az egykori vízi életformát, a halászok mindennapjait és eszközeit bemutató Halászati Mini Skanzen tárlatát is. Ezalatt a fiatalasszonyok és a lányok a sárközi falvak különleges kelt tésztáját ismerhetik meg, hiszen mindkét kemencébe begyújtanak a programok idejére, hogy mindenkit megvendégelhessenek a sárközi borsos kaláccsal és lepénnyel.

A rendezvény zárásaként az érdeklődők megnézhetik a jelenleg még a Sugovicán, a telelőhelyén veszteglő, épülő hajómalmot is.

A bajai hajómalom. Forrás: bajaihajomalom.hu

Palik Vera elmondta: a készülő hajómalom célja, hogy bemutassa az egykori vízimolnárok mindennapjait, életvitelét és munkáját, ezért a szerkezet a látogatók számára teljesen körbejárható lesz. Beszélt arról is, hogy májusban, a tervek szerint és a vízállástól függően, a Jánoska-eresztés ünnepén már búzát is őröl majd a magyarországi hajómalmosok örökségét bemutató „múzeum”, amely az egyetlen olyan működő hajómalom lesz a Dunán, amelyet a folyó sodrása hajt.

Bajai Hajómalom Egyesület – a dunai hagyományok ápolása érdekében – 2007-ben jött létre. Tagjai a hajómalom megépítése előtt a Duna és a Sugovica találkozásánál, a Türr-kilátó mellé egy halászati mini skanzen felállításába kezdtek. Az egykori vízi életformát, a halászok mindennapjait és eszközeit bemutató Duna-parti létesítményt 2011-ben adták át. A mini skanzenben három – a halásztanyák mintájára készült – nádtetős, vesszőfonatos, paticsfalú házikó, valamint három esőbeálló található.

(Borítókép: bajaihajomalom.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!