átrepül a dugón

2018.03.03. 16:28

Jogsi sem kell majd a Porsche repülő autójához

A tervek szerint a járgány teljesen automata lenne.

Repülő gépkocsi kifejlesztésén gondolkodik a Volkswagen sportautógyártója, a Porsche, hogy versenybe szálljon más gyártókkal a városi személyszállítási piacon – közölte Detlev von Platen, a Porsche értékesítési igazgatója az Automobilwoche című német autós folyóiratnak nyilatkozva.

Már sok autógyártó fejleszt repülő gépkocsit, számítva arra, hogy a kereslet eltolódik a hagyományos gépjárművektől az önvezetők felé, amelyeket mobilapplikációk segítségével lehet bérelni.

A Volkswagen autótervező cége, az Italdesign és az Airbus a tavalyi genfi autószalonon már bemutatott egy Pop.Up-nak elnevezett kétüléses repülő autót, amely kifejezetten a közúti dugók elkerülésére alkalmas.

„Ennek tényleg volna értelme. Ha például Zuffenhausenből (ahol a Porsche-üzem van) a stuttgarti repülőtérre akarok eljutni, ez legalább félórába telik, ha nem többe. Repülve 3-6 percbe” – mondta Von Platen.

A Porsche terve szerint jövőbeni repülő autója felett az utasnak is volna némi ellenőrzése, de nem lenne hozzá szükség vezetői engedélyre, mert a jármű legtöbb funkciója automata volna

- írta az Automobilwoche.

A Porsche repülő autójának potenciális versenytársa lenne a német startupok közül a Daimler támogatta Volocopter, a Lilium Jet és az eVolo, valamint az amerikai Terrafugia és a Joby Aviation.

Borítókép: Ma még szokatlan látvány, de pár év múlva valóság lehet... (a kép illusztráció) 

Pavel Chagochkin/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!