Bentli és Néró is lehet

2018.05.22. 11:31

Egyre többen szeretnének a gyereküknek különleges nevet adni

A rendhagyó változatokat azonban az Akadémia szigorúan bírálja el, a Csibécske és a Mazsola például nem ment át, az Alekszej és a Holden viszont zöld utat kapott.

„Tavaly háromszáz keresztnévjavaslat érkezett hozzánk, amelyből harmincnyolc férfi- és tizennyolc női nevet javasoltunk bejegyzésre, így hivatalossá vált a Krizantusz, a Milen és a Lemmi, a női nevek közül pedig a Meril, a Nea és a Miletta” – nyilatkozta a Magyar Időknek Raátz Judit, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében működő utónévbizottság tagja.

A testülethez egyébként hetente 10-15 névjavaslat érkezik, nemrég fogadták el például az Alekszej és a Holden férfineveket, valaminta a Jola, Norella, Valina, Bogdána és Hannabella női neveket is. Elutasították viszont a Mazsola, Keti, Elizabeth, Máseny, Babi, Kiwi, Erdőcske, Hattyú, Pötyi, Zene, Éden javaslatokat.

Már leáldozott az Isaurák kora

A kérelmek a hatvanas években kezdtek özönleni a bizottsághoz, és a lap szerint a magyar utónévlista ma már több mint négyezer nevet tartalmaz.

A média mindig nagy befolyásoló erővel bírt, a nyolcvanas években futó Rabszolgasors című sorozat miatt például tömegek akarták Isaurának nevezni gyereküket.

Bár a trend azóta nem változott, ma már a török szappanoperák a divatosak, ennek megfelelően sok ott hallott név elfogadása iránti kérelmet kap az utónévbizottság, amely eldönti, hogy a javaslatok közül melyek alkalmasak anyakönyvi bejegyzésre.

De kik döntik el, miből lehet keresztnév és miből nem?

Raátz Judit a lapnak elárulta, hogy az ötfős grémium tagjai között van nyelvtörténész, szociolingvista, névtanos és stilisztikával foglalkozó szakember is. A sok kérelem miatt a bizottság tagjai gyakorlatilag hetente üléseznek, majd szakterületük szerint vizsgálják meg az igényeket.

Sokszor régi okleveleket, dokumentumokat, történelmi névre hivatkozáskor az Árpád-kori személynévtárat is tanulmányozzák, de a döntések meghozatala előtt történészeket, irodalmárokat, nyelvészeket is bevonnak.

A bizottság szempontrendszerében az a legfontosabb, hogy Magyarországon magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyeznie, illetve hogy fiúnak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet adni.

A nevek többszörös becéző formáját nem javasolja a bizottság, mint a Misike, Katácska, vagy éppen a Gyuszkó. A becézés azonban önmagában még nem kizáró ok, ha az adott névváltozatnak van történelmi előzménye, zöld utat kaphat, így engedélyezték például a Gergő, a Janó vagy a Jankó neveket.

Az is kerülendő, hogy bárki olyan nevet adjon a gyermekének, amely hátrányos lehet a viselőjére nézve: ilyen az elutasítottak közül a Kopasz, a Betyár, a Szamos, a Táblácska, a Balaton és a Cukorka – árulta el a lapnak a szakember.

Bentli és Néró

Egy-egy név kapcsán időnként komoly vita is kialakulhat a testületben,

az angol nyelvterületen gyakori Bentli például annak ellenére zöld utat kapott, hogy kiejtése hasonlít a luxusautó-márkáéra,

a Néróval kapcsolatban viszont néhányan felvetették a név történelmi áthallását, de a többség megszavazta, mondván: a világ többi részén is adható nemzetközi név. Elismert a Napóleon is, amely olasz eredetű név, a jelentése pedig az, hogy Nápoly városából való.

A pozitív döntéseknek mindig örülnek a szülők, sőt, gyakran fotót is küldenek az újszülöttről, az első születésnapot torta mellett ünneplő apróságokról, ám visszautasított névadási kérelem esetén előfordult már olyan is, hogy valaki panaszos levelet írt a miniszterelnöknek.

Borítókép: galitsin/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!