mi a helyes viselkedés?

2018.05.11. 12:54

Mit tehet, ha kínos helyzetbe kerül?

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyekkel felülkerekedhet a kellemetlen szituációkon.

Vannak olyan helyzetek, amikor nehéz eldönteni, mi lenne a helyes viselkedés. Eláruljuk, hogyan reagáljon, hogy elkerülje a lelkiismeret-furdalást!

1. Reklamáljon, ha igaza van!

Nem ízlik az étel a vendéglőben, de nem mer szólni érte? Pedig bátran megtehetné, hiszen a reklamálás a vendég alapvető joga. Persze, az korántsem mindegy, hogyan teszi! Maradjon tárgyilagos, és mondja el, mi nem ízlett. A nem megfelelő ételen (pl. túl hideg leves) még javíthat a szakács, ezért ezekben az esetekben küldje vissza azt. A gusztustalan vagy romlott fogást viszont fizetés nélkül otthagyhatja!

2. Meddig titok a titok?

Amíg megtartják, addig mindenképpen. Más titkait semmiképpen sem fecsegheti ki! Aki továbbadja a bizalmas információkat, azt hamar pletykafészekként könyvelik el – nem is alaptalanul. A saját titkaival ellenben szabadon rendelkezik, sőt, kifejezetten jó, ha valakivel megosztja azokat!

3. Ne dobja ki, ha nem tetszik!

Továbbadhatja-e az ajándékot, ha nem tetszik? Ebből fölösleges problémát csinálnia, ha valami nem tetszik, nyugodtan adja oda valakinek, aki örülne neki! Ez még mindig jobb megoldás, mint az, ha a kukában landolna a holmi...

4. Szabad ellenőrizni a párunk telefonját?

A válasz egyértelműen: nem! Aki ilyen módon kémkedik a társa után, az eljátssza a másik bizalmát. Ha rosszat sejt, inkább kérdezzen rá nyíltan a dologra!

5. Kritizálhatja a barátnője ruháját?

Természetesen igen, hiszen fontos, hogy felhívja a másik figyelmét arra, ha valami nem áll jól neki. Nagyon sok múlik azonban a hangsúlyon! Fogalmazzon például így: „Szerintem a piros nem illik hozzád, a sárga jobb választás lenne.” A másik ezen biztosan elgondolkodik, és megfogadja a tanácsot. Ha viszont tapintatlanul a fejéhez vágja, hogy „Szörnyű ez a szín!”, azzal csak vérig sérti.

6. Mesélhet az új partnerének a régi kapcsolatáról?

Csak érintőlegesen: a múltnak tisztelettel kell adózni, nem szabad letagadni, de nem szabad kikotyogni az intim részleteket!

Borítókép: Minerva Studio/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!