nyári nátha

2018.06.15. 07:15

Komoly betegségekkel járhat, ha elmulasztja a légkondi tisztítását

Hetek óta náthával küzd nyáron? Könnyen lehet, hogy a piszkos klíma az oka.

Az egyik legfontosabb lépés, hogy évente legalább kétszer (használati időszak előtt és után) tisztíttassuk ki a berendezést – mondta a Magyar Idők című lapnak Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Intézet levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának munkatársa. A szakember szerint az is fontos, hogy a lecsapódó nedvességet megfelelően vezessék el, mert a pangó víz a baktériumok, penészgombák, egyéb mikroorganizmusok melegágya. A klímaberendezés a pangó vizet a levegőbe porlasztja, ami Legionella-fertőzést is okozhat.

A fertőzés enyhébb formája a Pontiac-láz, ami influenzaszerű tüneteket okoz, de általában spontán gyógyul.

Súlyosabb formája a legionellosis, amely elsősorban a tüdőt támadja meg, és akár halálos kimenetelű is lehet

- mondta a szakember.

Magyarországon 2016 óta rendelet írja elő, hogy a fokozott kockázatot jelentő közegekben, például közfürdőkben, kórházakban, gyárakban, hűtőtornyokkal rendelkező létesítményekben, szociális intézményekben rendszeresen vizsgálják és szűrjék a Legionellát.

Egy független laboratórium tavalyi átfogó mérésében a hűtőtornyokból származó 741 minta esetében 81-nél mutatta ki a baktériumot, ami 44 esetben meghaladta a figyelmeztetési szintet. Az ivóvízminták mintegy negyedében találták meg a kórokozót, és gyakoribb volt a figyelmeztető szint feletti eredmény is: 1048 vizsgált mintából 126 haladta meg ezt – írta a lap.

Borítókép: Andrey_Popov/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!