Európai Unió

2018.11.07. 13:48

Polgári kezdeményezés: vezessék be a vegetáriánus és vegán élelmiszercímkéket

Sok esetben félreérthető ugyanis, hogy egy összetevő növényi vagy állati eredetű.

Nyilvántartásba vett szerdán az Európai Bizottság egy európai polgári kezdeményezést, amelynek alapján a jövőben fel kellene tüntetni az Európai Unióban forgalomban lévő élelmiszerek esetében, hogy nem vegetáriánusnak, vegetáriánusnak vagy vegánnak minősülnek-e.

„A vegetáriánusok és vegánok Európa-szerte küzdenek a megfelelő élelmiszerek azonosításával. Nagy gonddal kell tanulmányoznunk a termékek összetevőinek listáját, hogy megfelelőek-e, sok esetben ráadásul félreérthető, hogy egy összetevő növényi vagy állati eredetű-e” – írták a kezdeményezők, arra szólítva fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a nem vegetáriánus, vegetáriánus és vegán címkék kötelező alkalmazására.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a nyilvántartásba vételről szóló szerdai határozat pusztán a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti, ebben a tartalmát nem vizsgálták.

A regisztrációt követően egy év áll rendelkezésre egymillió támogató aláírás összegyűjtésére legalább hét különböző uniós tagállamból. Ha ez sikerül, az Európai Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: elfogadhatja, de el is utasíthatja a kérelmet, azonban a döntését mindenképpen indokolnia kell.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!