higiénia

2019.02.13. 10:22

Ezeket az ételeket teljesen felesleges főzés előtt megmosni

Akár árthatunk vele, ha mégis megtesszük.

Forrás: Shutterstock

Gyermekkorunkban mindig azt tanították, hogy mielőtt bármit megeszünk vagy megfőzünk, mossuk meg előtte. Ám vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk, mert elszaporodnak rajta a baktériumok, vagy veszítenek állagukból. A Mindmegette összeszedett néhány ilyen élelmiszert.

TOJÁS

A tojást egy speciális védőanyaggal kenik be, hogy megvédjék a szennyeződéstől. A víz elpusztítja ezt a védőanyagot, így nem kell megmosni a tojásokat.

GOMBA

A gombát sem szabad hosszú ideig mosni, vagy vízben áztatni, mivel megszívja magát vízzel és elveszíti a ruganyosságát. Elég, ha főzés előtt leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.

HÚSOK

Sokan azt gondolják, hogy a húsok főzés előtti megmosása a legjobb módszer arra, hogy a csirkén, marhán, vagy sertésen lévő baktériumokat eltávolítsuk. Ám pont az ellenkezőjét érjük el, a mosáskor a baktériumok a kezünkre, vagy a mosogatóba kerülnek. A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét, a főzéskor ugyanis elpusztulnak a baktériumok. Ha levest készítünk a húsból, amikor felforrt, ajánlatos az első vizet leönteni róla.

TÉSZTA

Nem tudjuk, hogy valaha is eszébe jutott-e bárkinek megmosni a tésztát főzés előtt, de szólunk, hogy nem jó ötlet. A víz ugyanis eltávolítja a keményítőt a tésztáról.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!