finomságok egyszerűen

2019.08.28. 12:18

Sokkal több mindent készíthet szőlőből, mint gondolná

Vannak olyan fajták, amelyek – talán meglepő, de – nem alkalmasak borkészítésre, viszont nagyon finom lekvár főzhető belőlük.

Készülhet belőle bor, sütemény, de nyersen is felfaljuk vacsorára, vagy uzsonnára. A szőlő az ősz sztárja, de mit kezdjünk ennek a csemegének a különböző fajtáival? A Vidék íze magazin segít eligazodni a különböző fajták felhasználhatóságáról.

Othello, a csemegeszőlő

Nagyon finom csemege, akár süteményben, akár magában. Ám bor nem készülhet belőle, mivel a bogyókban magas a pektintartalom, ami az erjedés során metil-alkohollá alakul. Így pedig az alkohol mérgező hatással bír az emberi szervezetre. Az egyre népszerűbb szőlő lekvár egyik legjobb alapanyaga az Othello.

Magvatlan csemegeszőlők

Ilyen típusú fehér szőlőkből több fajtát találhatunk a piacokon, vagy a szőlősökben. Ott van például a „belgrádi fehér”, amely szeptember végén érik. A bogyói közepesen nagyok, fehér színűek, kissé oválisak, vékony héjúak, íze nem túl karakteres, azonban igazán édes. Augusztus végén érik a Sába királynője fehér szőlő. A szintén magvatlan növénynek azonban sokkal nagyobbak a bogyói, mint a „belgráfi fehérnek”. Termése kemény, ropogós, vékony héjú, enyhén édes az íze, így kiváló muskotályos lehet belőle.

Magvatlan piros szőlő a Ruby King, amely szeptember közepén érik. Bogyói nagyok, piros színűek, kissé hamvasak és gömbölyűek. Héja vékony, íze édes, így kiváló lehet süteményekbe.

Izabella, csemegeszőlő

Hasonlóan az Othellóhoz, ezt sem szabad borként elkészíteni. 2000 óta kizárólag kiskerti termesztésben találkozunk vele. Lekvárként, vagy süteményben felhasználva is fogyasztható. Termése sötétlilás kék színű, húsa kissé nyálkás, héja pedig vastag.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!