gyógymód

2019.11.25. 11:49

Így enyhítheti természetesen a megfázás kellemetlen tüneteit

Segíthet az édes méz és a csípős gyömbér is.

Forrás: Shutterstock

A megfázás bizony nem kellemes: köhögünk, tüsszögünk, fújjuk az orrunkat és egész nap enerváltnak érezzük magunkat. A betegszabadságot bizony nem szabad félvállról venni, de néha egyszerűen arra sincs erőnk, hogy elmenjünk a gyógyszertárba.

Azonban itt van öt természetes alapanyag, amelyre nagymamáink még a mai napig esküsznek megfázás ellen. Sőt, ezek ott rejtőznek a konyhába, így messzire sem kell mennünk értük. Képesek enyhülést hozni, így legalább annyira összeszedhetjük magunkat, hogy elcsoszogjunk a gyógyszertárba vagy az orvoshoz – írja az Origo.

Az egyik ilyen a fokhagyma. A benne lévő allicin nevű vegyület antimikrobális, így segíthet enyhíteni a megfázás tüneteit. Sőt, a Cochrane Library kutatás szerint teljesen meg is szüntetheti.

A másik alapanyag szintén nem lesz meglepő számunkra. Ez a méz. Noha nem egy erős gyógymódról van szó, antibakteriális és antimikrobális tulajdonságokkal is bír. Jót tesz a toroknak, köhögés ellen tejben szokták elkeverni.

A csípőspaprika egy igazi aduász, mert a kapszaicin nevű vegyületnek köszönhetően, amely a csípős ízért felelős, segíthet kitisztítani az orrüregeket.

A gyömbért már évszázadok óta használják különböző egészségügyi előnyei miatt. A friss gyömbérből készült tea enyhítheti a köhögést és a torokfájást.

A sóval összekevert melegvíz tökéletes torokfertőtlenítő. Természetesen nem kell meginni, elég gargarizálni vele.

A házi gyógymódok mellett azonban mindenképp keressük fel kezelőorvosunkat, hiszen ezek nem helyettesítik a gyógyszereket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!