Járvány

2020.04.22. 18:03

Új rend szerint, de most is fogadnak mindenkit a közjegyzők

A járvány miatt kihirdetett különleges jogrendben is fogadják az ügyfeleket a közjegyzők minden fontos és halaszthatatlan ügyben, de a veszélyhelyzet idejére új rendet alakítottak ki – tájékoztatott a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerdán.

Forrás: Shutterstock

A közleményben azt írták,

több ügytípusnál elektronikus ügyintézésre tértek át, ha azonban mégis személyesen kell felkeresni a közjegyzőt, azt tanácsolják, hogy az ügyfelek a torlódás elkerülése érdekében telefonon vagy e-mailben előzetesen egyeztessenek az irodával.

Bizonyos eljárásokban például fizetési meghagyásoknál, hagyatéki eljárásokban, hitelbiztosítéki nyilatkozatok esetén átmenetileg írásban, postai vagy elektronikus úton lehet ügyet intézni.

A magánszemélyeknél az elektronikus ügyintézéshez többnyire például a hagyatéki eljárásban elegendő az Általános nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) használata.

A fizetési meghagyásos eljáráshoz viszont minősített e-aláírás és időbélyegző vagy e-aláírásra alkalmas személyi igazolvány szükséges. Ezekben az eljárásokban az iratbetekintési jog sem gyakorolható személyesen

emelték ki.

Hozzáfűzték, hogy a vállalkozások az eddig is elektronikusan intézett ügyekben továbbra is a megszokott módon járhatnak el.

Kitértek arra is, hogy

a feltétlenül személyes megjelenést igénylő legfontosabb ügyekben továbbra is lehetőség van személyes ügyintézésre a közjegyzői irodákban.

Ezek között említették a közjegyzői okiratszerkesztési eljárást (például hitel- és kölcsönszerződések, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatok, bérleti szerződések, meghatalmazások ügyében), hiteles kiadmány kiállítását, okirat őrzését, pénz, értéktárgy és értékpapír bizalmi őrzését, az elektronikus letéti tár használatát, valamint a hitelbiztosítéki nyilvántartással összefüggésben az azonossági nyilatkozat tételének tanúsítását.

Ezen felül továbbra is tehető közvégrendelet közjegyző előtt, és az írásbeli magánvégrendelet is letétbe helyezhet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!