Járvány

2020.05.07. 14:40

Az állatorvosok online is kiadhatják a recepteket

Az állatok gyógyszerellátásának könnyebb biztosítása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a veszélyhelyzet alatt engedélyezi az állatorvosoknak, hogy a vényeket elektronikus úton küldjék meg az állattartóknak, a felírt készítmény kiváltásához pedig elég, ha a gazda a patikában az e-mailben vagy más elektronikus módon kapott receptet bemutatja – közölte a Nébih csütörtökön

Hortobágy, 2019. május 29. Déri János állatorvos a teknõs gyógyulását ellenõrzi. A 33-as úton elgázolt teknõs hátpáncélja két helyen 19 centis repedést szenvedett, amit összeillesztettek, fertõtlenítés után lezártak és kétkomponensû szintetikus ragasztóval rögzítettek. A Hortobágyi Madárkórházban nemcsak szárnyasokat gyógyítanak, hanem szükség estén minden bajba jutott, beteg állatot befogadnak, ellátnak. Praxisukban kezeltek már õzet, õzgidát, vadmalacot, nyestet, borzot, rókát. Legutóbb egy mocsári teknõs (Emys orbicularis) kezelésébe kezdtek. Jelenleg naponta szemrevételezik és felerõsödése után szabadon engedik. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A vényt a patika elektronikusan vagy papíralapon öt évig kell, hogy megőrizze.

Az intézkedés a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megszűnéséig tart.

Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy

ez a rendelkezés a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre és az antibiotikumokra nem vonatkozik.

Ezen felül hangsúlyozták, hogy

vényköteles készítményt még jelen helyzetben is tilos vény nélkül kiadni, ennek megsértése súlyos, bírsággal járó szabályszegésnek számít.

A veszélyhelyzetre való tekintettel a Nébih szakemberei folyamatos támogató ellenőrzéseket tartanak az állatgyógyászati készítmények kiskereskedőinél, a vizsgálatok elsődleges célja a szektor koronavírus-járvány okozta nehézségeinek feltérképezése, majd azokra a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozása. Az ellenőrzéssorozat eddigi tapasztalatait figyelembe véve engedélyezte a Nébih a vények elektronikus bemutatását a vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához – olvasható a hivatal közleményében.

Borítókép: Déri János állatorvos a teknős gyógyulását ellenőrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!