Járvány

2020.05.14. 10:14

Május 20-án tartják meg a hányatott sorsú Picasso-sorsjegy sorsolását

A szervezők 20 millió dollárt akarnak összegyűjteni, hogy a nettó bevételből 200 ezer embert juttassanak tiszta ivóvízhez.

Forrás: Shutterstock

Május 20-án tartják meg a karitatív célból kibocsátott Picasso-sorsjegy többször elhalasztott sorsolását – közölték a szervezők.

Az 1 Picasso 100 euróért nevű sorsjeggyel a katalán festő egy egymillió dollár értékű alkotását, a Nature morte (Csendélet) című 1921-es festményt lehet megnyerni. A karitatív célú akcióban 200 ezer sorsjegyet kínálnak eladásra az 1picasso100euros.com internetes oldalon.

A szervezők 20 millió dollárt akarnak összegyűjteni, hogy a nettó bevételből 200 ezer embert juttassanak tiszta ivóvízhez Madagaszkáron, Marokkóban és Kamerunban.

A bevételből a festmény tulajdonosa, David Nahmad műgyűjtő egymillió eurót megtart, a többi a Care segélyszervezethez kerül afrikai projektjei számára.

A párizsi Picasso Múzeumban kiállított festmény egy újság és egy abszintos üveg geometriai kompozícióját ábrázolja. A múzeum szerint a kép egy olyan korban született, amelyben Picasso „a realista és kubista áramlatokat szintetizálta”.

Az eredetileg január elejére kitűzött, de a megmaradt sorsjegyek nagy száma miatt előbb március végére, majd a koronavírus-járvány miatt meghatározatlan időre elhalasztott sorsolást a Christie's aukciósház párizsi dísztermében tartják május 20-án 18 órakor.

A Csendélet a sorsolásig a Picasso-múzeumban marad kiállítva.

A szervezők szerint még kaphatók sorsjegyek a szokatlan nemzetközi jótékonysági akcióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!